Svaki građanin Srbije u proseku duguje banci 1.000 evra

Svaki građanin Srbije u proseku duguje banci 1.000 evra

Beograd — Građani se kod banaka sve više zadužuju i trenutno vraćaju oko sedam milijardi evra.

Preračunato, svaki građanin je banci dužan oko hiljadu evra, čak i onaj koji se uopšte nije zadužio. S gledišta Svetske banke, odnosno njene beogradske kancelarije, problem je što su se građani keš kreditima zadužili tri i po milijarde evra, što je ravno zaduženju za stambene kredite.

Objašnjavaju da su gotovinski zajmovi rizičniji, jer ne idu u investicije, već u potrošnju. A kad je neko prezadužen raste verovatnoća da dug ne može da vrati, piše Politika

Bankari, pak, na sve veće posezanje građana za keš pozajmicama gledaju mnogo spokojnije.

“Naši ljudi su mnogo manje zaduženi nego oni u susednim zemljama ili ostatku Evrope. Jer, tih sedam milijardi evra je tek petina bruto domaćeg proizvoda. Plate rastu i one su presudni faktor za povećanje duga, privredna aktivnost se povećava, svi makroekonomski pokazatelji su odlični. Inflacija je niska, kurs stabilan. Dodatno, i Narodna banka je ograničila da keš zajmovi mogu da se otplaćuju na maksimalnih osam godina. Ukratko, rizike povećanog zaduživanja ne vidimo”, kaže jedan bankar.

U bankama kažu da se i u 2019. godini nastavlja trend značajne tražnje za gotovinskim i refinansirajućim kreditima, pre svega zahvaljujući stabilnom tržištu i dobrim makroekonomskim pokazateljima.

Advertisements

Navode i da je rast keš kredita u ovo doba godine najviše rezultat pripreme za prolećni ili godišnji odmor.

Svaki građanin Srbije u proseku duguje banci 1.000 evra

Izvor: Politika/ Jovana Rabrenović, B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *