“Tenis” ponovo odložio dolazak, pitanje da li će ikad otvoriti pogon u Srbiji

“Tenis” ponovo odložio dolazak, pitanje da li će ikad otvoriti pogon u Srbiji

Nemačka mesna industrija “Tenis” ponovo je za godinu dana odložila dolazak u Srbiju, a ovaj put razlog je afrička kuga svinja koja vlada u zemljama u okruženju.

"Tenis" ponovo odložio dolazak, pitanje da li će ikad otvoriti pogon u Srbiji

Ovo nije prvi put da nemački gigant odloži dolazak. Tako su pojedine vojvođanske opštine i ove godine zemljište namenjeno “Tenisu”, dale u zakup srpskim poljoprivrednicima, pišu “Novosti”.

“Komisija za investicije odobrila je pomeranje od godinu dana za kompaniju ‘Tenis’. Razlog je što se u Evropi pojavila afrička kuga svinja. To podrazumeva veliku količinu svinja i prerađevina koje treba ovde da se prevezu, a kako postoji zabrana kretanja, ne može nigde da se pomera. Zemljište koje je namenjeno biće dato u zakup, dok ne krene investicija”, rekli su za beogradski list u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako kažu u zrenjaninskoj gradskoj upravi, i ove godine poljoprivrednicima iz ove banatske opštine biće dodeljeno oko 2.500 hektara državnih oranica u arendu, jer je “Tenis”, koji na ovo zemljište polaže pravo prečeg zakupa na 30 godina, odustao od njene realizacije. Bez zvaničnog obrazloženja i objašnjenja.

Isto se dogodilo i prošle godine. Iz Gradske uprave Zrenjanin ne daju bliža objašnjenja šta se događa i kada će nemačka kompanija ući u zakup zemljišta.

S druge strane, banatski paori pozdravljaju odluku o davanju državne zemlje u zakup lokalnim poljoprivrednicima, uz isticanje da najbolje znaju da gospodare oranicama i da “Tenis” nikad nije ozbiljno nameravao da zasnuje proizvodnju u Srbiji.

Srpski agroekonomista Milan Prostran ističe da je čekanje “Tenisa” prilično neizvesno. Memorandum sa “Tenisom” potpisan je još 2015. godine i od tada se čeka da oni dođu.

Advertisements

“Ne znaju se još ni detalji ovog projekta, ali ni njihove namere. Bilo je reči da im treba 15.000 hektara zemlje i da će da se bave preradom. Sada se više ništa ne zna. Vlada Srbije je toliko puta vodila te pregovore, da više ne možemo da budemo sigurni da li će uopšte i doći. U Srbiji generalno postoji kriza u svinjarstvu. Od afričke kuge, do raznih drugih problema. Kada su počeli pregovori sa “Tenisom” osnovno tržište bila je Ruska Federacija. Sada, ni u mašti, ne može da se nagađa šta oni hoće u Srbiji”, objašnjava Prostran za “Novosti”.

Autor: Novosti, Izvor: 021