Traktorima produžen vek: Neće biti preregistracije, mnogo nejasnoća oko tehničkog pregleda

Traktorima produžen vek: Neće biti preregistracije

Izmenama zakona biće omogućeno da stare tablice i dalje važe uz potvrdu o tehničkom pregledu, pišu “Večernje novosti”.

Kako navodi list, resorno ministarstvo je najavilo da će predložiti izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim će biti omogućeno da stare tablice i dalje važe uz potvrdu o tehničkom pregledu, što je i do sada bila zakonska obaveza.

Stručnjaci su za “Večernje novosti” rekli da još nije jasno šta podrazumeva potvrda o tehničkoj ispravnosti, jer je ona i ranije bila potrebna, ali nije postojala kaznena odredba u slučaju da je neko nema, pa mnogi poljoprivrednici nisu vozili traktore i radne mašine na tehnički pregled.

Traktorima produžen vek: Neće biti preregistracije
Traktorima produžen vek: Neće biti preregistracije
Youtube

Obaveza da se traktori i poljoprivredne mašine preregistruju doneta je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, a promena je trebalo da počne da važi od 3. aprila.

List podseća da traktor, kako bi prošao tehnički pregled, mora da se fotografiše i prekontroliše na posebnom poligonu, koji je propisan pravilnikom, a poljoprivredne mašine moraju da imaju i žuto rotaciono trepteće svetlo, kojima se učesnici u saobraćaju obaveštavaju da je na putu sporije ili veće vozilo.

Sve ovo do sada nije bila obaveza, ali nije jasno da li će to novim izmenama zakona i biti, odnosno da li će izmene zakona uticati na kriterijume za tehnički pregled, jer je poljoprivrednicima, kako navodi list, najveća muka to što im mašine ne bi prošle ozbiljne kontrole.

Advertisements

“Večernje novosti” ističu da prema nekim procenama, tehnički pregled ne bi moglo da prodje više od 60 odsto traktora i poljoprivrednih mašina u Srbiji, pa bi zbog toga mogli da ostanu neregistrovani.

Beta