U BiH političari zarađuju osam puta više od građana

Nigde u Evropi političari ne zarađuju i do osam puta više od svojih građana osim u Bosni i Hercegovini, pa tako dok plate parlamentaraca u zemljama EU iznose najviše tri prosečna lična dohotka, a u taj prosek uklopile su se i Hrvatska, Slovenija, kao i Srbija, u BiH je potpuno drugačije.

Ako se uzme u obzir da je prosečna plata na početku ove godine u RS 887 KM, a u FBIH 924 KM, nijedan funkcioner ne bi smeo da ima platu veću od 2.700 KM, što u BiH nije slučaj, prenosi portal Srpskainfo.

Kada se saberu tri plate, mesečno se za članove Predsedništva izdvaja oko 20.000 KM, dok državni parlamentarci primaju između 4.800 KM i 6.500 KM.

Iako plata političara u BiH svakako nije veća od plata političara u Evropi, razlika između njihovih primanja i primanja građana ubedljivo je najveća, na osnovu čega stručnjaci zaključuju da „nema siromašnijeg naroda i bogatijih političara”.

U BiH parlamentarci zarade osam puta više nego građani, zbog čega na kraju mandata dobijamo alarmantne cifre koje za nekoliko godina mogu da ih dovedu skoro do milion KM, navodi portal.

Najviše zarađuju članovi Predsedništva BiH i parlamentarici, koji za jedan mandat samo od plata mogu da zarade više od 300.000 KM, ali je cifra svakako veća ako se tome doda paušal, naknada za odvojeni život, naknadu za smeštaj, prevoz, te topli obrok.

BiH, koja teži da postane deo Evropske unije, sa ovim brojkama se nikako ne uklapa u standarde EU, što znači da bi plate građanima trebalo znatno da se povećaju, ili da se smanje one funkcionerske.

“Iako ne postoji propisana obaveza iz EU legistlative da plate moraju biti tog obima, naši političari imaju puno bolji standard od građana, te mnogo odudaraju od onih u EU. To nikako nije po standardima EU, jer se samim tim gubi i kredibilitet političara, odnosno razlog njegovog bavljenja politikom , kaže programski direktor Centra za istraživanja i studije “GEA” Ognjen Đukić.

Istraživanje koje je “GEA” sprovela pokazalo je da je politika u BiH mnogo unosniji posao nego u Evropi, te da novac često utiče na motive ulaska u politiku.

O tome svedoče i činjenice da je BiH sa više od 150 političkih partija na samom vrhu kada je u pitanju broj osnovanih političkih stranaka u Evropi.

Izvor: Novosti