U Hrvatskoj vetar čupa stabla, počele su poplave, a “najgore tek stiže“

U Hrvatskoj vetar čupa stabla, počele su poplave, a “najgore tek stiže“

Na celom području Jadrana u Hrvatskoj “gori” crveni meteoalarm, pri čemu vetar čupa stabla, počele su poplave, a “najgore tek stiže“.

Kako javljaju hrvatski mediji, za drugi deo dana je prognozirana snažna kiša koja će izazvati poplave, dok će orkanski vetar čupati stabla.

U nedelju je stiglo najavljeno pogoršanje vremena, s kišom koja je u većem delu Hrvatske obilno padala, a mestimično prouzrokovala i poplave, prenosi Index.hr.

Najgore je bilo u delu Gorskog kotara kod Delnica, gde je zbog poplave na putu sinoć bio prekinut saobraćaj, kao i na čvoru Ravna Gora, dok je na dubrovačkom području vetar čupao stabla.

Tokom jučerašnjeg dana i protekle noći primljeno je više dojava građana zbog odrona na Jadranskoj magistrali na dubrovačkom području, iščupanih stabala, slomljenih grana i oborenih stubova kao posledica olujnog vetra i kiše.

Takođe je bilo nekoliko dojava zbog požara na električnim subovima, zbog čega pojedina područja nisu imala napajanje električnom energijom, javio je “Dubrovački vjesnik”.

Problema ima i u Splitu – Dalmacija danas javlja da se na splitskoj Rivi more počelo prelivati preko nižih delova obale, a na nekim mestima se na svega nekoliko metara približilo Dioklecijanovoj palati.

Izraženije poplave se, s obzirom na najavljeno pogoršanje nevremena krajem dana, očekuju u Istri, na riječkom području, u dalmatinskom zaleđu i na jugu Hrvatske, uz mogućnost evakuacija.

Verovatni su veći prekidi u saobraćaju i nestašica struje, prekid komunikacija i snabdevanja vodom, upozorava Meteoalarm, a upozorava se i na opasne uslove za vožnju zbog smanjene vidljivosti i proklizavanja na mokrim kolovozima.

Vetar i kiša trebalo bi da oslabe sutra.

O nevremenu piše i “Jutarnji list”, koji navodi da je za celu obalu oglašen crveni alarm.

Zbog jakog, a na dubrovačkom području i olujnog juga, i dalje su u prekidu brojne brodske linije.

Crveni alarm oglašen je i za gospićko i kninsko područje, gde se očekuje vrlo obilna kiša uz jak vetar sa olujnim udarima.

Nevreme je juče zahvatilo i pojedine delove Evrope.

Na jugu austrijske pokrajine Koruške vetar od 130 kilometara na sat rušio je stabla i električne vodove, kao i krovove.

Jake kiše i vetrovi pogodile su i Italiju. U Rimu voda na ulicama i srušena stabla stvaraju velike probleme u saobraćaju.

Najdramatičnija promena pogodila je Španiju. Posle toplog vremena, stigla je snažna arktička fronta i severu zemlje donela sneg.

Advertisements

Tanjug