Ukrajinci preuzimaju Perutninu Ptuj. Strah od uvoza jeftinog mesa iz Ukrajine

Ukrajinci preuzimaju Perutninu Ptuj. Strah od uvoza jeftinog mesa iz Ukrajine

Ugovor je potpisan u novembru 2018. godine, uprkos strahovanjima da će MHP od Perutnine napraviti punkt za jeftin uvoz mesa iz Ukrajine.

Slovenska agencija za zaštitu konkurencije odobrila je preuzimanje Perutnine Ptuj, otvorivši put domaćoj SIJ grupi za prodaju 91 posto udjela u toj peradarskoj kompaniji ukrajinskoj poljoprivredno-industrijskoj grupi MHP, navode agencije.

Slovenska SIJ grupa, koja se bavi proizvodnjom čelika, objavila je ovu vijest u petak, nakon što su preuzimanje, čija cijena nikada nije otkrivena, ranije odobrili i regulatori za tržišnu konkurenciju u Austriji, Makedoniji, Rumuniji i Srbiji, prenosi slovenska agencija STA.

Kupoprodajni ugovor je potpisan u novembru 2018. godine, uprkos strahovanjima da će MHP tu transakciju iskoristiti samo da od Perutnine napravi punkt za jeftin uvoz mesa iz Ukrajine.

Najave velikih investicija

Iz MHP-a su negirali takve tvrdnje, obećavajući kako će u narednih pet godina uložiti 200 miliona eura u Perutninu, koja je, kako kažu, jedan od najvećih aktera u slovenskom poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Sada, kada je preuzimanje dobilo “zeleno svjetlo”, kompanija će održati vanredni sastanak dioničara radi imenovanja novog nadzornog odbora.

Perutnina Ptuj je zabilježila rast prodaje od 6,2 posto, na 204 miliona eura, u periodu januar-septembar prošle godine, dok je EBITDA (profit prije plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) porastao za više od petine, na 21,5 miliona eura.

Ukrajinci preuzimaju Perutninu Ptuj. Strah od uvoza jeftinog mesa iz Ukrajine

Izvor: Agencije