Većina medija iz komunističkog režima a urednici pod uticajem levice

U dopisu slovenačke vlade Savetu Evrope navodi se da većina tamošnjih medija potiče iz „komunističkog režima” i da su vodeći urednici i novinari pod uticajem levice

LjUBLjANA – Dopis nove slovenačke vlade Savetu Evrope, u kojemu tvrdi da većina medija u Sloveniji potiče iz „komunističkog režima” te da su vodeći urednici i novinari navodno pod uticajem levice, izazvao je burne reakcije među novinarima, ali i na političkoj sceni.

Slovenačka vlada uputila je dopis Savetu Evrope kao reakciju na ocene više međunarodnih novinarskih institucija kojima su se slovenački novinari žalili da ih nova vlada i njoj bliski mediji napadaju i vređaju zbog kritičnog pisanja o njenom radu i njenim reakcijama na koronakrizu.

Na takve pritužbe reagovala je i komesarka SE za ljudska prava Dunja Mijatović koja je rekla da se novinarima ni u takvoj situaciji ne sme ograničavati rad, prenosi Hina.

Društvo novinara Slovenije navelo je u saopštenju za javnost da stajališta izneta u pismu, kao i tvrdnje da u Sloveniji nema pluralizma u medijima, da su oni pristrasni i da kleveću novu, desnu koalicionu vladu u kojoj dominira Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, održavaju samo ideološka stajališta te stranke.

Takođe ocenjuje da je naneta šteta i državi jer SDS „blati ugled Slovenije u inostranstvu”.

„Slovenija je već 30 godina demokratska država s medijskim tržištem na kojem postoje različite anomalije, ali je tvrdnja da novinari vode nekakav ideološki rat protiv premijerove stranke i trenutne vlade vrhunac je paranoje”, oštro navodi slovenačko novinarsko udruženje.

„Etički standardi većine slovenačkih novinara uporedivi su s onima u zapadnim demokratijama, za razliku od medija koji su posredno ili neposredno povezani sa SDS Janeza Janše. To su mediji koje izdašno finansiraju mađarske firme, koji se ne drže demokratskih etičkih standarda nego sprovode kampanje sramoćenja svih koji se ne slažu s politikom premijerove stranke, manipulišu činjenicama i šire netoleranciju prema onima koji drukčije izgledaju ili drukčije misle”, oštro navodi u saopštenju DNS.

Kako prenose slovenački mediji, nezadovoljstvo slanjem spomenutog dopisa Savetu Evrope izražavaju i neki Janšini politički partneri u vladi, tvrdeći da su za to pismo saznali iz medija i da se tome u vladi nikad nije raspravljalo, što unosi nepoverenje među stranke u vladajućoj koaliciji.

Opoziciona stranka Socijalnih demokrata (SD) najavila je da će pokrenuti raspravu o sadržaju pomenutog pisma u parlamentu i tražiti odgovornost ministra spoljnih poslova Anžeta Logara.

Stranka Levica (L) razmišlja pak o zahtevu za opoziv ministra, iako je u međuvremenu iz vlade stiglo pojašnjenje da dopis nije upućen iz samog ministarstva, koje je zaduženo za međunarodnu komunikaciju, nego ga je Savetu Evrope poslao vladin biro za komunikacije, prenosi Tanjug.

U pomenutom pismu, koje je objavljeno na internet stranicama SE, posebno se govori o javnom televizijskom servisu (RTV Slovenija) kao neosvojivoj tvrđavi starih rukovodećih kadrova, rastrošnoj i preglomaznoj ustanovi s malo kvalitetnog programa, a njeno se izveštavanje od formiranja nove vlade, ali i pre, ocenjuje kao pristrasno.

Stoga se oglasio i glavni direktor javne televizije Igor Kadunc koji je istakao da je „kritika s ciljem uticaja na uređivačku politiku od strane interesnih grupa ili čak vladinih predstavnika nedopustiva”, te da je reč o „pokušaju uticanja na samostalnost i nezavisnost javnog medija”.

Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič, koji je uz više drugih novinarskih i uredničkih imena pomenut u dopisu Savetu Evrope kao jedan od „starih” kadrova iz bivšeg režima, naveo je u izjavi da je za direktora nacionalne novinske agencije postavljen nakon javnog konkursa 2009. na kojem nije bio jedini kandidat.

Advertisements

Dodao je da je na to mesto došao u vreme kad je predsednik vlade bio Borut Pahor, pa očekuje da će se o tvrdnjama iz vladinog pisma Savetu Evrope Pahor, kao sadašnji predsednik države, i sam oglasiti.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *