Vučić posle sastanka sa Pompeom: Imamo američku podršku za ukidanje taksi

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Sastanak je trajao skoro dva sata.

Aleksandar Vučić je rekao da je Majk Pompeo želeo da čuje šta je to što Srbija misli pre svega po pitanju rešavanju kosovskog problema.

“Rekao sam čini mi se na najkraći način koja je to pozicija Srbije”, rekao je Vučić.

Zamolio je, kaže, američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila da, još snažnije utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse koje su nam nametnute pre skoro godinu dana.

“I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir, gledamo u budućnost i unapređujemo našu ekonomiju”, istakao je Vučić.

To je, navodi, bio glavni deo sastanka.

“Ja sam govorio i o važnosti zaštite naših sakralnih objekata na KiM, posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se na Kosovu događaju”, istakao je predsednik Srbije. Govorio je, dodaje, i da je Srbija spremna, bez obzira na to što ne donosi političke poene iz vlasti u centralnoj Srbiji, da čim se takse ukinu da se krene u otvoreni politički dijalog sa Albancima.

Ističe da nije važna politička cena koju morate da platite, jer ljudi u našoj zemlji ne vole da slušaju stvari koje imaju veze sa realnošću, već sa mitovima.

“Od naših odnosa kao dva najveća naroda na zapadnom Balkanu zavisi budućnost regiona. Što pre pronađemo dogovor osiguraćemo budućnost za ljude”, naveo je Vučić.

Srpski predsednik je istakao da je zadovoljan “zbog činjenice da mi se čini da je ono što sam govorio izazvalo pažnju sekretara Pompea”.

“Verujem da će Amerika još snažnije želeti da se uključi na različite načine u rešavanje problema u regionu iz kojeg mi dolazimo”, naveo je Vučić.

Majk Pompeo je na Tviteru napisao da je sa srpskim predsednikom imao “produktivan ručak”, tokom kojeg su razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine, kao i evropskim integracijama Srbije.

Advertisements

“Normalizacija odnosa sa Kosovom će ojačati stabilnost i napredak Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice”, napisao je Pompeo.

Izvor: radiokontaktplus.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *