Zvezda – lokomotiva srpskog fudbala

Ove godine uspeli smo da popravimo rejting našem klubu i da prvi put u istoriji uđemo među 50 najboljih klubova na ,,Starom kontinentu“ a da pored toga stvaramo i mlade igrače. – Imamo hrabrog trenera, još 30. septembra krenuli u osvežavanje ekipe za novu sezonu.

Onog časa kada su se rukovodeći ljudi Fudbalskog saveza Srbije, pre četiri godine odlučili da se olako odreknu usluga Mitra Mrkele, pod čijom je dirigentskom palicom za prethodnih sedam godina Srbija uspela da uspostavi visoke standarde u mlađim selekcijama našeg Saveza, da donese našem reprezentativnom fudbalu i najveće radosti, zlato u Litvaniji 2013. godine i dve godine kasnije zlato na Novom Zelandu na šampionatu sveta, i mnogobrojna učešća mlade selekcije na završnim turnirima, tada je i naš reprezentativni fudbal polako počeo da spušta glavu. Mrkela je nakon otkaza na Terazijama ubrzo našao novi posao, skrasio se u našem najtrofejnijem klubu i zajedno sa Zvezdanom Terzićem, uspostavio neke nove standarde za ovdašnji fudbal. Za te tri i po godine Zvezda je čak dva puta igrala u Ligi šampiona, dva puta u Ligi Evrope i dva puta ostajala da na proleće juri neku novu fudbalsku sreću. Za tako nešto pored hrabrosti trebalo je imati i dosta znanja…

I ove godine Zvezda se polako približava svojim ustaljenim standardima. Već je obezbeđeno još jedno proleće u Evropi, već je obezbeđena i jesenja titula a uporedo sa tim stasavaju neki novi klinci, koje je javnost već imala priliku da upozna (Petrović, Nikolić, Gavrić, Eraković…). Prava je šteta što na tribinama nema navijača….

Kako ocenjujete sezonu koja se polako privodi kraju?

– Sada kada smo posle utakmice sa Hofenhajmom i definitivno izborili plasman u nokaut fazu takmičenja Lige Evrope, bez obzira što nas očekuje još meč sa Liberecom u gostima, i kada znamo da smo jesenji prvaci, onda ovom sezonom možemo da budemo prezadovoljni. Zvezda je po nekim statistikama osvojila najviše bodova do sada u svojoj istoriji. Podigli smo rejting ne samo nama već i srpskom fudbalu. Ušli smo među 50 najboljih klubova u Evropi, što nikome do sada sa ovih prostora nije uspelo. Mnogo je razloga za slavlje, kaže Mrkela.

Ipak, do ovih sjajnih rezultata nije bilo lako doći?

– Imali smo dobru osnovu, jer za ovo smo se spremali pune dve godine. Izvršena je odlična selekcija, ovaj uspeh zbog toga nije slučajan. Pune četiri godine igramo u Evropi i stalno podižemo lestvicu uspešnosti. A taj zadatak uopšte nije lak ni jednostavan. Naravno, svi ovi rezultati nisu slučajni, već plod velikog rada, kaže sportski direktor ,,crveno-belih“.

Pred timovima je novi prelazni rok. Kako i na koji način se u Zvezdi pripremate za  iskušenja na evropskoj „pijaci“?

– Mi smo počeli da se spremamo još onog časa kada je završen letnji prelazni rok a to znači još 30. septembra. U našem tefteru postoji nekoliko interesantnih igrača, ali Zvezda kao što znate trenutno ima petoricu stranaca, jednog više nego što naši propisi dozvoljavaju. Od odlazaka u dobroj meri zavisi angažovanje novih snaga.

Ka čemu će Zvezda težiti od proleća?

– Težimo ka novom podmlađivanju tima. Protiv rada smo u jednom trenutku na terenu imali čak sedmoricu bonus igrača. Do tog cilja treba doći. Pohvalio bih dobar rad omladinske škole i naše filijale Grafičara. Takođe i našeg hrabrog trenera Stankovića ali i dobru politiku kluba.

Predsednik Mijailović, direktor Terzić i čitav sportski sektor kao i igrači, nadaju se još uspešnijem proleću. Jer, od evropskog i svetskog prvaka očekuju se uvek najveći rezultati. Rekli bismo s pravom, još i da se samo od proleća vrate i navijači, pa da fudbal polako stane na noge. Baš kao nekada…

Dragović i dalje interesantan?

Direktor Mrkela ne želi javno da iznosi planove za predstojeći prelazni rok, ali isto tako ne krije da je želja da se ove zime ekipa još više pojača. Prvi na listi želja je austrijski reprezentativac naše gore list Aleksandar Dragović, trenutno fudbaler nemačkog Bajera iz Leverkuzena.

Advertisements

– To je nešto o čemu ozbiljno razmišljamo, zagonetan je Mitar Mrkela. Naravno, ne bih se još uvek javno izjašnjavao ali Zvezdi su potrebni igrači koji odmah mogu da pojačaju konkurenciju, naravno jedan od njih je i Dragović.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *