1 od 5 miliona: “Nećemo da nas bilo ko jaše!”

Sa protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu je zatražena ostavka ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara.

Kako je navedeno, taj zahtev je iznet zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije u vreme sezone gripa sterilnom bloku na hematološkom dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je Lončar i njegove kolege sa instituta nisu smele da dozvole posetu Vučića i “svite” sterilnom bloku zarad politilčke kampanje i istakao da tada nije poštovan ni jedan medicinski protokol kojim se štiti zdravlje te dece.

On je kazao da je situacije u zdravstvu katastrofalna i na ivici kolapsa i da se samo nadljudskim naporima zaposlenih uspeva održati rad zdravstvenog sistema.

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da Srbiji ne trebaju novi Slobodan Milošević, ni Josip Broz Tito i da građani ne žele da “sjaše kurta, a uzjaše murta”.

“Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici što nam je dozlogrdio kult vođe. Umesto kulta vođe nama je potreban jedna uređena država gde postoji istinska podela vlasti umesto svemoćnog pojednica”, rekao je Trebješanin.

On je istakao da su Srbiji potrebne moćne ugledne institucije i efikasni mehanizmi kontrole vlasti umesto samovolje jednog čoveka vladavina prava, a umesto nepravde pravda.

Potpredsednica Demokratske stranke i odbornica u Skupštini Vršca Dragana Rakić obavestila je okupljene da je osnovana Asocijacija slobodnih odbornika koju čini 687 odbornika lokalnih samouprava iz čitave Srbije koji su, kako je navela, udružili snage da usmere delovanje na još jaču borbu protiv “diktatorskog režima” Aleksandra Vučića.

Posle održanih govora više hiljada građana krenulo je u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. U Terazijskom tunelu koji su nazvali “Vučićev tunel laži” lepili su nalepnice ispisane obećanja predsednika Srbije Aleksadra Vučića koja nije ispunio.

Među nalepnicama kojima je tunel oblepljen su i izjave Vučića poput “U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar”, “Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016.godine”, “O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim” što je izjava iz 2018. godine.

Potom “Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićemo za dve nedelje”, “Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima” i “Pa jedini koji ne vređa nikoga, jedini koji ne govori loše, koji ne govori o drugima, to sam ja”.

Ispod svake izjave napisano je velikim slovima “laž”.

Te nalepnice izlepljene su i na vrata zgrade RTS-a i Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Ispred zgrade RTS-a raširen je transparent “Tunel laži Aleksandra Vučića” i upaljene baklje.

Organizatori protesta su ispred RTS poručili direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da su od onih koji lažu “gori oni koji šire te laži”.

Te nalepinice su izlepljene i ispred zgrade u kojoj je smešten REM, a organizatori protesta su istakli da REM ne radi svoj posao da dozvoljava da brojne televizije sa nacionalnom frekvencijom “sipaju laži”. Pitali su da li članica REM-a Olivera Zekić samoproklamovani portparol Vučića i Srpske napredne stranke ili treba da bude portparol građana.

Ispred Skupštine Srbije, gde je protest završen, raširen je transparent “Sloboda, istina, pravda”

Građani su i na večerašnjem protestu mogli da potpisuju “Sporazum sa narodom”.

Po završetku protesta zaposleni u Gradskoj čistoći su počeli da čiste ulice i da skidaju nalepnice iz Terazijskog tunela što je naišlo na negodovanje jednog broja onih koji su došli na protest pa su im zviždali, a potom oblepili i jedno od vozila komunalaca.

Okupljeni su duvali u pištaljke i nosili brojne transparente na kojima između ostalog piše “Sloboda se osvaja na slobodnim izborima”, “Nije Ustav krpa da ga šutiraš”, “Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove”, “1244 razloga Kosova je Srbija” i veliki transparent “Asocijacija slobodnih odbornika”, koju je osnovalo oko 700 odbornika iz parlamenata lokalnih samouprava iz čitave Srbije.

Protesti u Kragujevcu, Brusu, Prokuplju, Pirotu

U više gradova Srbije održani su protesti “Jedan od pet miliona“.

Sa osmog protesta “Jedan od pet miliona” u Kragujevcu zatražena je ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a mladi su poručili da neće “šarenu lažu”, stranačku knjižicu ni da budu nečiji robovi, nego jake institucije sa najboljim i časnim ljudima.

“Želimo da živimo časno i dostojanstveno, želimo da se zaposlimo u svojoj struci i da za to budemo plaćeni. Želimo jake institucije koje počivaju na ljudima koji su najbolji i koji su pošteni”, rekla je studentkinja Pravnog fakulteta Milica Stojković koja se pridružila protestima jer kako je rekla, ne želi više da posmatra kako njeni prijatelji odlaze iz zemlje.

Vladimir Marović iz kraljevačkog “Lokalnog fronta” je pred više hiljada Kragujevčana na Đačkom trgu rekao da se građani bore jer znaju da laž mora da ima kraj.

Sportski novinar Milojko Pantić je poručio Šumadincima da se dva veka posle Karađorđa ponovo oslobađa država Srbija, ne od turskih nego od “naših političkih dahija”.

Protest u Kragujevcu počeo je okupljanjem na Đačkom trgu, a protestna kolona je uz zvižduke prošetala centralnim ulicama do Đačkog trga.

Veliki broj građana nosio je hirurške maske u znak protesta zbog postupka predsednika države koji je bez maske ušao u bolničku sobu na onkološkom odeljenju i fotografisao se sa teško obolelim dečakom.

U Brusu je večeras održan četvrti protest “Jedan od pet miliona”, a okupljeni građani su potpisivali Sporazum sa narodom.

Okupljenima se obratio istoričar Čedomir Antić koji je rekao građani nemaju više vremena za egzibicije vlasti i za rijalitije koje ona stvara.

Antić je rekao da jeste tačno da je zahvaljujući Aleksandru Vučiću nastala sedamnesta kompanija po snazi u Srbiji, a to je kompanija “ujedinjenih botova Srbije”.

Na protestu se obratila i Marija Lukić koja je prijavila predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jotku za seksualno uznemiravanje.

Ona je rekla da je za nju i za sve hrabre žene koje su prijavile nasilnika i za njihove porodice protest počeo pre godinu dana.

Među okupljenima su bili i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović i samostalna poslanica Marinika Tepić, koji su građanima podelili Sporazum sa narodom.

Organizator protesta u Brusu Aleksandar Grbić podsetio je da okupljeni građani traže da predsednik Opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka podnese ostavku jer se protiv njega vodi krivični postupak. Brusjani podržavaju zahteve beogradskog protesta, traže da opozicija dobije prostor u medijima, da se obezbede fer izborni uslovi, da se spreči bahatost vlasti i revanšizam koji vlada.

U Prokuplju je održan protest “Jedan od pet miliona” ,sedmi po redu, na kome su okupljeni pored dosadašnjih zahteva za smenu narodnog poslanika Darka Laketića i svih penzionera u gradskom Veću zatražili i ostavku gradonačelnika Aleksandra Simonovića.

Ovaj zahtev organizatori su obrazložili time, da gradonačelnik prima trideset odsto veću platu od zakonom propisane.

Večeras se okupljenima na “Trgu Topličkih junaka” u centru grada, po jako hladnom vremenu, obratio istoričar iz Beograda Vladimir Dobrosavljević koji je poručio građanima da im je dužnost i obaveza da se suprostave “diktatorskoj” vlasti.

Po veoma hladnom vremenu održana je 11. protestna šetnja u Pirotu koja okupila je pedesetak građana koji su posle okupljanja na trgu pirotskih ratnika u centru grada prošli trgom pirotskih oslobodilaca i ovoga puta produžili šetnju do česme ‘’Guševica’’ i starom delu grada zvanom ‘’Tijabara’’ i potom se vratili u centar grada.

Osim uobičajenog transparenta na čelu kolone ‘’Jedan od pet miliona’’, građani su nosili i dva transparenta na kojima je pisalo ‘’Građanin je buntovnik, malograđanim je podanik a političar je koristoljubac’’ i ‘’Promene – novi izborni i politički sistem’’.

Aleksandar Panić, koga mnogi znaju kao aktivistu Grupe građana ‘’Odbranimo reke Stare planine’’ je podsetio da je ovo jedanaesti protest po redu.

“Šetnja je izraz građanskog nezadovoljstva koje iskazuju građani Pirota trenutnoj vlasti u gradu i Republici”, rekao je Panić.

Književnik Igor Đorđević je pročitao jednu svoju pesmu koja ima naslov ‘’Pobuna nevidljivih’’ a potom su građani krenuli u šetnju.

Foto: Facebook/ Branislav Vrbaški

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i da ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović podnese ostavku.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Građani su u subotu, 16. februara, mogli da potpišu “Sporazum sa narodom” koji sadrži sedam tačaka kojima su se lideri opozicionog Saveza za Srbiju obavezali kako će se ponašati pre i posle eventualne pobede na izborima, što mogu da učine i na večerašnjem protestu.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

Agencije