“1 od 5 miliona”- Nikola Kojo: “Da se ide do kraja, do blokada, kordona, neplaćanja, totalne građanske neposlušnosti”.

“1 od 5 miliona”- Nikola Kojo: “Da se ide do kraja, do blokada, kordona, neplaćanja, totalne građanske neposlušnosti”.

BEOGRAD – U Beogradu je večeras održan još jedan protest “1 od 5 miliona”, sa koje je glumac Branislav Trifunović pročitao pismo opoziciji, čiji su, inače, pojedini funkcioneri, poput Sande Rašković Ivić, Zorana Lutovca, Boška Obradovića… bili među okupljenima na platou kod Filozofskog fakulteta.

“Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo, da vas smenimo ako ne budete valjali”, rekao je Trifunović i dodao da učesnici protesta hoće plan zdrave uprave, te da neće da na izborima biraju vlast, već upravu.

Zatražio je da ništa ne bacaju večeras na RTS, kako su to neki najavljivali na tviteru, poput jaja, prema predlogu jedne od organizatora protesta, ili toalet papira, kako je predlagao Janko Veselinović.

Glumac Nikola Kojo rekao je da je jedini i pravi cilj protesta predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pozvao učesnike protesta da “se ide do kraja, do blokada, kordona, neplaćanja, totalne građanske neposlušnosti”.

"1 od 5 miliona"- Nikola Kojo: "Da se ide do kraja, do blokada, kordona, neplaćanja, totalne građanske neposlušnosti".
Screenshot

On je optužio predsednika Srbije da je “suspendovao” pravdu i sve institucije, te da je, kaže, zaustavio “protok energije, ljubavi i radosti”.

Poručio mu je da ne treba da misli da su zahtevi protesta postavljeni u rangu mangupa koji pozove lift i pobegne.

Kojo je pozvao predstavnike opozicije da napuste sve institucije u kojima ima predstavnika vlasti i najavio da će se raditi na formiranju političkog tela protesta.

Okupljeni su zatim krenuli u protestnu šetnju, a nose transparente na kojima, između ostalih, piše “Reci ne čiki sa sendivičima”, “Pričaju nam da je bolje a u Pošti nikad gore”, “Probudi se, ustani Srbijo”.

Kad su stigli pred RTS pokušali su da se sastanu sa generalnim direktorom i glavnim i odgovornim urednikom javnog servisa, ali sastanka nije bilo.

“Probali smo da dođemo na zakazan sastanak, ali gospodin Dragan Bujošević i gospodin Nenad Lj. Stefanović izgleda nisu tu. Rekli su nam da moramo da pošaljemo pismo na prijavnicu, pa će oni da vide da li mogu da nam zakažu sastanak”, rekao je Trifunović i zamolio prisutne za “bar minut buke, pred Dnevnik, u kojem će, kaže, pričati bajke”.

On je tu pročitao i pismo podrške nastavnika Filozofskog fakulteta protestu.

“Dragane Bujoševiću, poslaćemo pismo na pisarnicu, pa ćemo se videti uskoro i razgovaraćemo”, rekao je Trifunović.

Protest je inicijalno organizovan zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Advertisements

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je napao Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

“1 od 5 miliona”- Nikola Kojo: “Da se ide do kraja, do blokada, kordona, neplaćanja, totalne građanske neposlušnosti”.

Tanjug