89 odsto građana ne podržava ulazak Srbije u NATO

Čak 89 odsto građana ne podržava ulazak Srbije u NATO, ali ne znaju da na teritorijama država članica nije bilo rata, pokazala je anketa agencije Ninamedia.

Skoro svi ispitanici ne podržavaju ulazak Srbije u NATO, ali većina nije upoznata sa činjenicom da na teritoriji nijedne države članice NATO-a nije bilo rata, pokazalo je istraživanje agencije Ninamedia, u okviru projekta Atlantskog saveta Srbije “Evroatlantske integracije u očima srpskih medija”, koje je predstavljeno u Novom Sadu.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je novinarima nakon predstavljanja rezultata istraživanja da ga ti rezultati ne iznenađuju jer građani Srbije nisu zaboravili vojnu intervenciju NATO-a iz 1999. godine

“Primećujemo da broj vesti o NATO-u raste, ali one ostaju uglavnom negativne, bez obzira na činjenicu da NATO i Srbija sve više sarađuju kroz vojne vežbe, ali i da ukupna saradnja napreduje”, naveo je Skot.

Dodao je da je važno da novinarstvo u Srbiji bude zasnovano na činjenicama, ali je ocenio da u Srbiji ima medija koji “jednostavno ne žele” da objavljuju pozitivne vesti o NATO-u.

Norveški ambasador Arne Bjornstad rekao je da NATO treba da se suoči sa izazovima i da promeni negativnu sliku o sebi u Srbiji.

Ono što se desilo 1999. godine je glavni razlog za takvu negativnu sliku. S druge strane, NATO je vojni ali i politički savez, koji pruža mogućnosti unapređenja tehnologija i učešća u humanitarnim akcijama. NATO je velika porodica transatlantskih zemalja”, naveo je Bjornstad.

Prema njegovim rečima, potrebno je više govoriti o tome kakve sve koristi Srbija ima od saradnje sa NATO-om.

Istraživanje koje je sprovedeno krajem maja i početkom juna na reprezentativnom uzorku od 800 građana Srbije pokazalo je da više od 70 odsto ispitanika ne podržava članstvo Srbije u NATO-u zbog bombardovanja iz 1999. godine.

Pokazalo je i da 73 odsto ispitanika nije bilo upoznato sa činjenicom da na teritoriji država koje su članice NATO-a nije bilo ratova, otkako su članice tog saveza.

Novinar Milivoje Mihajlović rekao je da u tabloidnoj štampi dominira potpuno negativna slika o NATO-u i dodao da je bolja slika o tom savezu u Srbiji bila pre 12 godina.

“Od kraja 2007. godine iz javnog diskursa nestaje sintagma ‘evroatlantske integracije’ i ostaju samo ‘evropske integracije’, što je bio jasan znak da je to politika državnog vrha”, kazao je Mihajlović.

Dodao je da je Srbija okružena zemljama koje su članice NATO-a, a NATO snage su u ovom trenutku jedine snage koje mogu da zaštite bezbednost Srba na Kosovu.

Istovremeno, u medijima gotovo da nema vesti o učešću srpskih snaga u vojnim vežbama NATO-a i u mirovnim misijama”, naveo je Mihajlović.

Novinar Milan Mišić rekao je da tabloidi u Srbiji diktiraju opštu atmosferu u društvu pa tako i stav građana prema NATO-u.

Advertisements

Ogromna je razlika između onoga što mediji objavljuju i zvanične politike države prema NATO-u. Glavna poruka tabloida je da NATO želi da nas uništi, a Rusija i Putin da nas zaštite, što nema nikakve veze sa realnošću”, ocenio je Mišić.

Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *