Albanija ukida granicu sa Kosovom

riština – Vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije Gent Čakaj, izjavio je u razgovoru sa predsednikom privremenih prištinski institucija, Hašimom Tačijem, da je Tirana spremna da, kako je kazao, „ukloni granicu sa Kosovom”, za koju je rekao da je ionako simbolična.

Čakaj je zanemarujući činjenicu da je reč o državnoj granici između Srbije i Albanije, izjavio da su „spremni da započnu radove na uklanjanju granice. „To bi trebalo da bude više tehničko nego političko pitanje”, rekao je Čakaj, javlja KTV a prenosu Tanjug..

Ukidanje ove granice je više puta najavljivano. Tako je Hašim Tači prošle godine u Albaniji izjavio da su Albanci nepravedno podeljeni, da sada treba da se svojom voljom ujedine i da je došlo vreme da se radi pametno na uklanjanju graničnih prelaza između Kosova i Albanije koji su nepravedno nametnuti.

Advertisements

On je tada rekao da će u bliskoj budućnosti Kosovo i Albanija živeti zajedno, bez granica. „Budite sigurni da je daleko lakše ostvarivanje sna o jednoj teritoriji bez granica između Kosova i Albanije, nego što je bio izazov odlaska Srbije sa Kosova. To će se dogoditi”, izjavio je Tači.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *