Ambasador Čepurin: Kosovo treba da se vrati u u pravni i državni sastav Srbije

Ambasador Čepurin: Kosovo treba da se vrati u u pravni i državni sastav Srbije

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin smatra da je Kosovo srpska zemlja, kolevka Srbije i da treba da se vrati u pravni i državni sastav Srbije u skladu sa međunarodnim pravom.

Ambasador Čepurin: Kosovo treba da se vrati u u pravni i državni sastav Srbije
Printscreen

U intervjuu za časopis Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Čepurin je ocenio da je Kosovo srpska zemlja isto kao što je Krim deo Rusije.

“Da, to je srpska zemlja. Kolevka Srbije. Njena svetinja. Kosovo takođe treba da se vrati u pravno i državno polje Srbije u skladu sa međunarodnim pravom”, rekao je on, a prenosi Sputnjik.

On je rekao da većina Srba smatra da je Krim ruski i da se vratio Rusiji.

Čepurin je rekao da postoji rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999. godine, prema kojoj je Kosovo deo Srbije i ne postoji nikakav drugi međunarodni pravni okvir, prenosi Sputnjik.

Govoreći o zvaničnom stavu Rusije kada je u pitanju Kosovo, Čepurin je rekao da tu postoje tri momenta.

“Prvo, mi ne priznajemo državu Kosovo i strogo se pridržavamo Rezolucije 1244. Samo Beograd i Priština mogu da se dogovore o statusu i stepenu autonomije te pokrajine. Drugo, ta odluka mora se doneti bez drskog pritiska sa Zapada na Beograd i treće, mi ćemo biti spremni da pomognemo u potrazi za kompromisom i održivim rešenjem”, rekao je Čepurin.

On je rekao da je Rusija spremna da podrži one kompromise koje će narod Srbije smatrati prihvatljivim.

“Inicijativa i definicija stava ovde je na Srbiji, a uloga Rusije je u mogućoj pomoći na zahtev srpske strane”, rekao je on.

Advertisements

Rekao je da Rusija pozdravlja vojnu neutralnost Srbije, njeno odbijanje da se pridruži NATO, kao i čvrst stav o neuvođenju antiruskih sankcija.

Izvor: Beta