Ambasador SAD u Srbiji: Uzajamno priznanje mora da leži u srcu sporazuma o normalizaciji

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je da Amerika ne povlači crvene linije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova i da je ključ za Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto.

Skat je za list Kurir kazao da će biti podržano svako rešenje o kojem se dogovore dve strane, a koje može da se primeni i da bude trajno.

„Mi ne povlačimo crvene linije, ne određujemo šta će da se desi, ako je ono što se oni dogovore stabilizujuće za region, ako može da se primeni i da bude trajno, onda ćemo verovatno da podržimo to. Ali čekamo da same strane postignu dogovor pod okriljem EU“, kazao je ambasador SAD.

Upitan o budućoj ulozi novoimenovanog američkog čoveka za Balkan Filipa Rikera, Skat je kazao da on u svom džepu nema plan za Kosovo, kako se spekulisalo poslednjih nedelja, te da neće nikoga da tera na bilo šta, već da je na dvema stranama da se dogovore.

On je rekao da će Riker sredinom meseca preuzeti poziciju šefa Evropskog biroa u Stejt departmentu, da ima mnogo stvari na dnevnom redu kao što su odnosi sa Rusijom i Turskom, sa EU, kao i drugih izazova, ali je potvrdio da je Riker, bivši ambasador SAD u Makedoniji, osoba koja zna mnogo o regionu Balkana.

„Njegovo srce je još na Balkanu, stalo mu je do toga šta se dešava ovde, posvećen je tome da se ovaj proces pomeri unapred, ali ne verujem da on ima plan u džepu i da će bilo koga da tera na bilo šta“, rekao je Skat.

Govoreći o taksama koje je Priština uvela na robu iz Srbije, Skat je kazao da su te takse kontraproduktivne, „ne podržavaju dijalog, ne idu u prilog nastavku dijaloga“.

„Ključ za Beograd i Prištinu je da se vrate za pregovarački sto. To bi trebalo da bude svačiji prioritet, neki ljudi igraju igre, nemaju taktike, povlače neke poteze, ali cilj za Kosovo je da se postigne sporazum, a jedini način je da se vrate za pregovarački sto“, kazao je Skat.

Takse Prištine zasmetale pregovaračkom procesu

Ističući da su takse koje je uvela Priština zasmetale nastavku pregovaračakog procesa, Skat je rekao da bi one trebalo odmah da se ukinu.

„Mi od Kosova tražimo da se one suspenduju na period koji omogućava nastavak pregovora. Nadam se da će da nas poslušaju“, rekao je ambasador Amerike.

On je kazao da misli da će SAD nastaviti da radi sa svojim partnerima na Kosovu i da će da povuku poteze koji su u njihovom interesu, kao i u interesu sporazuma i da se nada da će to biti dovoljno ubedljivo.

„Nema pitanja o našoj posvećenosti partnerstvu sa Kosovom, nema pitanja o našoj podršci za njihov suverenitet i to je element naše opšte politike u ovom regionu, a to je stabilnost, što znači da Kosovo i Srbija moraju da reše svoje odnose“, kazao je Skat.

Advertisements

Ponovio je stav predsednika SAD Donalda Trampa da Kosovo i Srbija treba da teže sporazumu o normalizaciji i da u srcu tog dogovora mora da bude sporazum o uzajamnom priznanju.

„Ali sporazum o normalizaciji mora da uključuje još mnogo drugih stvari: sporazum ekonomskih odnosa, rešavanje statusa Srpske pravoslavne crkve, pitanje nestalih osoba, ratnih zločina… Ima mnogo elemenata koji moraju biti uključeni u sporazum, ali mi verujemo da uzajamno priznanje mora da leži u srcu sporazuma o normalizaciji“, navodi Skat.