Amerika traži od Prištine da ukine takse na robu iz Srbije i BiH

Amerika traži od Prištine da ukine takse na robu iz Srbije i BiH

VAŠINGTON – Državni sekretar SAD Majk Pompeo je, tokom sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pozvao prištinske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da zajedno sa Beogradom rade na izbegavanju provokacija i deeskalaciji napetosti.

Amerika traži od Prištine da ukine takse na robu iz Srbije i BiH
Foto. Freeimages/
Peter Mackay

Portparolka Stejt departmenta Heder Nojert saopštila je Pompeo tokom susreta ponovio “čvrstu američku podršku suverenom, nezavisnom Kosovu, u potpunosti integrisanom u međunarodnu zajednicu”.

Pompeo je, kako se navodi, “ohrabrio Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku za postizanje istorijskog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom u okviru procesa dijaloga uz posredovanje EU”.

“On je pozvao kosovske vlasti da ukinu takse uvedene na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da rade sa Srbijom na izbegavanju provokacija i deeskalaciji napetosti. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije jedini je način za otvaranje puta obe zemlje za buduću intergraciju u zapadnu zajednicu nacija. SAD su spremne da pomognu i podrže strane kako bi došle do rešenja koje je održivo, primenjivo i povećava stabilnost”, navela je Nojertova, prenoseći Pompeove reči.

Tači je ocenio je da je sastanak sa Pompeom bio odličan i da je Kosovo “blagosloveno podrškom SAD”.

Koha: Za sedam dana na KiM ušla dva kamiona robe

Za sedam dana od uvođenja mera prištinskih vlasti o povećanju poreza na robu iz Srbije i BiH za 100 odsto, na Kosovo su ušla dva kamiona, po jedan iz Srbije i BiH, piše prištinska Koha.

Portparol Kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je za taj medij da su dva kamiona ušla nakon što su platili porez.

On tvrdi da je priliv roba iz Srbije i BiH “pao na nulu” nakon novih poreskih mera Prištine.

Advertisements

Kamioni su na Kosovo ušli u subotu, rekao je Stavileci.

Izvor: RTV