Andrej Plenković lagao u Saboru i javnosti o Agrokoru

Andrej Plenković lagao u Saboru i javnosti o Agrokoru

 

Zagreb — Najnovija afera u slučaju Agrokor, obelodanila da je premijer Andrej Plenković, ipak, bio upućen u sve što se dešavalo vezano za taj koncern.

Screenshot

Nova afera je nastala nakon iskaza bivše ministarke finansija Martine Dalić Tužilaštvu, a obelodanjeno je da je lagao Sabor i javnost, što je dodatno podiglo tenzije na hrvatskoj političkoj sceni.

Portal net.hr piše da je nakon iskaze Dalićeve postalo jasno da je premijer Andrej Plenković lagao u Saboru i javnosti o grupi Borg, koja je radila na izradi Lex Agrokor, i sastancima sa bivšim vlasnikom Ivicom Todorićem.

“I šta se dogodilo? Apsolnutno ništa”, pita i konstatuje ovaj medij i dodaje da je izuzetno važno ko su ljudi u Banskim dvorima, odnosno ko su oni kojima pred vrata dolaze štrajkači, ko je onaj koji odlazi u posetu Angeli Merkel, i kako se saznaje iz saopštenja, ko je onaj ko će u Zadužibni Konrad Adenauer održati predavnje na temu “Hrvatska i budućnost EU”.

Portal podseća da su ovog leta hrvatski mediji pisali o norveškom ministru ribarstva koji je zbog činjenice da je toekom godišnjeg odmora u Iranu koristio službeni mobilni telefon, a to je zabranjeno za zemlje s kojima norveška nema uspostavljenu bezbednosnu saradnju – podneo ostavku.

Vest je došla do Hrvatske a ne treba ni listati ili gledati norveške medije da bi se znalo da je sve što se zbivalo oko njegove ostavke danima bilo udarna vest, da su o tome govorili mnogi političari, a široka javnost ili nacionalni intelektualni autoriteti nisu ni morali mnoto da govore.

Naprosto, ministar ribarstva Per Sandberg je znao da mora da podnese ostavku, a nezavisno od toga vladi je usledila kazna: manjinska koaliciona vlada je već u prvom narednom merenju rejtinga značajno izgubila na popularnosti.

Ovih dana hrvatski mediji takođe izveštavaju o novoj mogućnosti da se velikom i moćnom Donaldu Trampu dogodi opoziv zbog svega što curi o njemu iz njegovog predizbornog perioda.

On također govori da se “šire dezinformacije”, da se radi o lanjskom snegu itd., ali Amerika vri.

Nema skrivanja pod tepih. Demokratske institucije, pravosuđe, istražna tela itd uhvatila su se u koštac s novim informacijama o predsedniku Trampu nezavisno od toga na koje se njegovo razdoblje odnosi.

Ništa za njih nije “lanjski sneg”, konstatuje portal i dodaje da u Hrvatskoj to nije slučaj, što je pokazao i poslednji slučaj iskaza ministarke Dalić.

“Kako to da u Norveškoj ministar daje ostavku u avgustu, a kod nas je pravilo da se ništa ne zbiva tokom sezone godišnjih? Je li oporba na godišnjem? Da, imamo nekoliko izjava da je ovo što se zbilo nedopustivo. I da potvrđuje sve ono što se znalo, da bi premijer morao da podnese ostavku”, navodi portal.

Država u kojoj premijer može da laže i nikome ništa je duboko bolesna, piše portal i ističe da to pokazuje da su demokratski mehanizmi paralizovani, da su mediji velikim delom uništeni.

Advertisements

“Ovu zemlju vodi čovek kojem laganje nije nikakav problem. Možemo li mu da verujemo kada nešto kaže radnicima Uljanika? Možemo li mu verovati kada prvi naredni put bude rekao: ‘Nisam znao’? Znamo da će biti upravo neumesno kada će, nesumnjivo lepo govoriti, na tako ponosno najavljenom predavanju na temu ‘Hrvatska i EU'”, piše portal net.hr.

Izvor: B92