Posle 106 godina postojanja, Hotel „Bristol“ zatvoren. Odlazi Arapima u ruke

Posle 106 godina postojanja, Hotel „Bristol“ zatvoren. Odlazi Arapima u ruke

Beogradski Hotel „Bristol“, posle više od veka postojanja, danas je zvanično prestao sa radom.

Foto: : Facebook/hotel bristol beograd

Zaposleni hotela će biti preraspodeljeni na druge poslove, dok će oko 30 porodica vojnih lica koje su tu stanovale, dobiti drugi smeštaj. Vest su, na zvaničnoj Facebook stranici tog hotela, objavili zaposleni koji su se zahvalili svima koji su posetili hotel za 106 godina postojanja, porukom „Hvala svima koji su bili deo istorije ovog velelepnog zdanja, živeli!“.

Uz ovu poruku, podeljena je i fotografija plakata koji je objavljen 3. novembra 1912. godine, kao najava za otvaranje tada luksuznog hotela. Na plakatu stoji da je Hotel Bristol najveći i najmoderniji hotel u Kraljevini Srbiji, sa 60 „elegantno opremljenih soba“, modernim nameštajem iz Beča, liftom, parnim grejanjem i električnim osvetljenjem. Cene soba kretale su se od tri dinara pa na više, a gostima se služilo „srpsko i minhensko pivo“.

Zgrada u kojoj se nalazi Hotel Bristol, pored ostalih javnih objekata u tom delu grada, u buduće će pripadati naselju Beograd na vodi. Iako su gradski čelnici najavila da će bivšim hotelom i nadalje raspolagati Grad Beograd, te da neće biti srušen, već će dobiti drugu namenu, sudbina ovog zdanja nije izvesna, jer prema ugovoru svim javnim objektima na tom području u narednih 99 godina upravlja arapski investitor. Porodice vojnih lica raseljenih iz bivše Jugoslavije tokom ratova 90-ih, koje više od 20 godina žive u delu Hotela „Bristol“, još čekaju rešenje za stambeno zbrinjavanje.

Advertisements

Izvor: Danas/ I. N.