„Apsolutno neprihvatljivo“: Rusija kritikovala planove za stvaranje „velike Albanije“

Izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova je neprihvatljiva, planovi za stvaranje „velike Albanije“ podrivaju stabilnost u regionu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Rusija priznala Republiku Severnu Makedoniju
MFA Russia Press Service
„Smatramo apsolutno neprihvatljivom izjavu albanskog premijera Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova“, navodi se u saopštenju Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva.
Prema njenim rečima, „promovisanje planova za stvaranje ‘velike Albanije’ grubo protivreči odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i podriva stabilnost u regionu“.
„Posebno je čudno čuti da se kršenje temeljnog dokumenta za kosovsko rešenje proglašava za ključni cilj političke karijere lidera jedne od zemalja regiona Balkana“, naglasila je portparolka.
Zaharova je dodala da se „takve štetne izjave apsolutno ne uklapaju u kontekst zajedničkih napora Beograda i Tirane za stvaranje jedinstvenog tržišta koji se zajedno sa Skopljem preduzimaju u okviru regionalne inicijative ‘Otvoreni Balkan’“.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova izrazila je nadu u „adekvatnu reakciju zapadnih pokrovitelja“ kosovskog projekta na „ovu očiglednu provokaciju“.
„Izuzetno je iznenađujuće što oni dozvoljavaju takve subverzivne pozive, dok napadaju Beograd zbog njegovog opravdanog humanitarnog koncepta ‘srpskog sveta’ koji nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, zaključila je Zaharova.
Kosovsko-albanske strukture u Prištini jednostrano su 17. februara 2008. proglasile nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu republiku ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Iran, Španija, Grčka i niz drugih država. Pod pritiskom Evropske unije, srpske vlasti su 2011. godine započele pregovore sa administracijom kosovskih Albanaca u Prištini.
Izvor:Sputnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *