Ruski diplomata: EU treba da poboljša odnose sa Moskvom da bi izbegla nestašicu gasa

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov pozvao je Brisel da poboljša odnose sa Moskvom kako bi se izbegla nestašica gasa u budućnosti.
Čižov je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ podsetio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin „dao neke preporuke ‘Gaspromu’ da pokaže veću fleksibilnost“.
„I nešto mi se čini da će ‘Gasprom’ poslušati“, smatra političar.
Prema njegovim rečima, dejstva koje bi pomogla da se obuzdaju brzorastuće veleprodajne cene mogla bi se uskoro desiti, rekao je on.
Čižov je pozvao Evropsku uniju da Rusiju ne tretira kao protivnika, već kao partnera. Istovremeno je naglasio da Moskvu ne zanima povećanje cena gasa, jer „to ne doprinosi stabilnosti“: neki počinju da prelaze sa gasa na ugalj.
Država ne zna ništa o radovima na Turskom toku?
Pixabay
Prema rečima diplomate, energetska politika EU, kao i nespremnost nekih evropskih energetskih kompanija da plate više za popunu svojih rezervi, pogoršali su probleme bloka. Čižov je primetio da su na krizu takođe uticale i odluke Brisela koje primoravaju „Gasprom“ da isporučuje deo gasa Evropi pod uslovima slobodnog spot trgovanja, a ne na osnovu dugoročnih ugovora.
Čižov smatra da Stari svet „potcenjuje buduću ulogu gasa“ kao evropskog izvora energije.
Poslednjih nedelja primećuje se rekordan rast svetskih cena energenata. Stručnjaci smatraju da je nagli rast vrednosti fjučersa posledica niskog nivoa napunjenosti podzemnih skladišta gasa na kontinentu, kao i velike potražnje za prirodnim tečnim gasom u Aziji.
Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da je zemlja spremna da pomogne u stabilizaciji energetske situacije. Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je izjave da Moskva pokušava da utiče na cenu goriva radi pokretanja „Severnog toka 2“ glupostima.
Izvor: Sputnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *