Bašta kafića protiv 30 policajaca

Bašta kafića protiv 30 policajaca

Poverenik Narodne stranke za Vojvodinu Borislav Novaković saslušan je u policijskoj stanici u Vrbasu nakon što je priveden zbog protivljenja uklanjanju objekta koje sprovodi opština Vrbas. Nakon saslušanja biće pušteni i ostali privedeni.

Bašta kafića protiv 30 policajaca
Screenshot

Advokat Vladimir Gajić je izjavio da su podnete tri krivične prijave – Borislavu Novakoviću, Ognjenu Vujičiću i Aleksi Mihailu – zbog ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti. Za to delo zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Podsetimo, Novaković i još sedam osoba privedeno je jutros nakon što su se usprotivili rušenju bašte kafića, čiji je neformalni suvlasnik Ognjen Vujičić, član Narodne stranke.

Gajić je ocenio da je reč o ozbiljnom krivičnom delu koje se stavlja na teret osumnjičenima i ocenio da je čitav postupak “prilično neozbiljan”.

“Ono što sam ja saznao danas ovde u Vrbasu jeste da opštinska uprava sprovodi jedan nezakonit postupak. Pokušava da iseli zakupca iz kafića na osnovu jednostrano raskinutog ugovora u administrativnoj proceduri. To je protivzakonito. Jedini put je preko suda. Ovako su skratili proceduru i angažovali odmah policiju”, izjavio je Gajić.

Novaković je podsetio da je on pokrajinski poslanik i ocenio da je njegova dužnost da zastupa svoje birače na teritoriji cele Vojvodine, gde god se krše prava ili kad god mu neki građanin ukaže na nepravilnosti državnih organa.

“I to se dogodilo ovde u Vrbasu. Opštinska vlast je potpuno zloupotrebila policiju obračunavajući se sa Ognjenom Vujičićem samo zato što je član Narodne stranke”, kaže Novaković.

Policija raspoređena oko kafića

Veći broj policajaca i dalje je raspoređen oko kafića “Centar cafe”, gde su komunalni radnici počeli da uklanjaju baštu. Prema rečima Vladimira Milića, pavnog zastupnika vlasnika, pojavili su se oko šest sati jutros bez ikakvog naloga.

Dodaje da su do sada komunalne službe u tri navrata najavljivale rušenje, ali su ih u tome sprečili građani. Jutros su prvi put došli u pratnji policije i bez najave, kaže on.

Milić pojašnjava da bašta postoji već godinu i po dana, da su imali redovan ugovor o zakupu površine sa opštinom, ali da je taj ugovor raskinut uprkos tome što su vlasnici u roku izmirili dugovanja koja su imali.

“Ubrzo nakon toga, komunalna inspekcija pokrenula je postupak protiv Vujičića, iako se on, kao neformalni suvlasnik, ne vodi nigde u zvaničnim papirima. Jasno je da je ovo politički motivisan slučaj”, navodi Milić.

U Narodnoj stranci u Vrbasu napominju da je ugovor o zakupu sa opštinom raskinut samo dan nakon što je Vujičić na društvenim mrežama saopštio da je postao njihov član.

Povodom hapšenja poverenika Narodne stranke za Vojvodinu Borislava Novakovića u Vrbasu Savez za Srbiju saopštio je da najoštrije osuđuje današnje brutalno privođenje poverenika Narodne stranke za Vojvodinu Borislava Novakovića i sedmoro građana koji su se protivili bespravnom uklanjanju ugostiteljskog objekta „Centar kafea“, koje opština Vrbas sprovodi bez valjane dokumentacije.

„Savez za Srbiju postavlja pitanje ministru Nebojši Stefanoviću: u skladu sa kojim zakonom je policija danas “dala asistenciju”? Da li je to zakon Republike Srbije ili neki lični zakon ministra Stefanovića i vladajućeg režima u skladu sa kojim je narodna policija pretvorena u partijsku?“, ističu u saopštenju.

Ministar Stefanović je, kako navodi Savez za Srbiju, dužan da odgovori i na pitanje zašto ta “asistencija policije” nije pružena za rušenje objekta na Pančićevom vrhu koji su izgradili kriminalci koji su deo vlasti ili kada su pod fantomkama rušeni objekti u sred noći u centru Beograda?

Ragovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

– Najoštrije osuđujem napad na policajce koji se dogodio u opštini Vrbas, a koji su izvršili političar Narodne stranke i njen poverenik za Vojvodinu Borislav Novaković i grupa lica koju je predvodio. Nedopustivo je da bilo ko, ma koju funkciju obavljao, pribegava nasilju i napada policajce, koji rade svoj posao u skladu sa zakonom – saopštio je ministar.

Pripadnici policije, kako se dalje navodi u saopštenju, “koji su svakodnevno u prvoj liniji odbrane naše zemlje od raznih vidova kriminala, ne smeju i neće biti žrtve bahatih pojedinaca koji zbog svoje političke ili društvene pripadnosti smatraju da im je sve dozvoljeno”.

Advertisements

– Pripadnici policije u Vrbasu postupali su u skladu sa zakonom i pružali asistenciju organima lokalne samouprave u izvršenju njihovih zadataka – zaključio je Stefanović

Agencije