Bastać: Stari grad raspisuje referendum zbog gondole i pešačke zone

stari grad raspisuje referendum

Gradska opština Stari grad najavila je da će raspisati referendum o realizaciji projekata koje je inicirala Gradska uprava grada Beograda.

U pisanoj izjavi predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća, navodi se da će građani centralne beogradske opštine na referendumu, koji će se organizovati u najskorijem roku, odlučivati o tome da li žele da se nastavi izgradnja gondole, pretvaranje najužeg gradskog jezgra u pešačku zonu, izmeštanje saobraćaja iz centralnih saobraćajnica.

Bastać ocenjuje da te projekte, koje naziva “besmislenim”, sprovodi “kriminalizovana, bahata i nestručna gradska vlast” na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem.

Odluku o sprovođenju referenduma, na Bastaćev predlog, usvojilo Veće Gradske opštine Stari grad.

Veće je zatražilo hitno zakazivanje vanredne sednice Skupštine opštine Stari grad, na kojoj bi trebalo da budu utvrđena pitanja o kojima će se građani izjašnjavati i odrediti datumi i drugi detalji u vezi sa održavanjem referenduma na Starom gradu, navedeno je u saopštenju.

DS: Počinje sakupljanje potpisa za referendum

Ranije danas, funkcioner Demokratske stranke i poslanik Balša Božović najavio je da počinje sakupljanje potpisa stanovnika dela beogradske opštine Stari grad za raspisivanje referenduma.

“Potpise ćemo predati opštini Stari grad i zahtevati hitan referendum na delu teritorije opštine koja je pogođena urbanističkim nasiljem. Rezultat referenduma će biti obaveza za sve, pa i za gradske vlasti koje će morati da rezultate referenduma uzmu u obzir”, naveo je Božović u saopštenju.

Pozivajući se na statut opštine Stari grad, Božović je rekao da se traži raspisivanje referenduma za onaj deo teritorije opštine koji je pogođen urbanističkim nasiljem i razaranjem, a koji predstavlja jedinstvenu saobraćajno pešačku celinu.

Prema njegovim rečima, to su delovi ulica Vuka Karadžića, Cara Lazara, Topličin venac, Obilićev venac, Gračanička, Carice Milice, Delijska, Kralja Petra, Ivan Begova, Čubrina, Vasina, Studentski trg.

Predlog za referendumsko pitanje je: “Da li želite da vaša ulica bude otvorena za saobraćaj i motorna vozila?”

Božović je istakao da će u akciji “Hoćemo referendum” učestvovati narodni poslanici, odbornici, kao i svi zainteresovani građani.

Izvor: RTS