BILO JE TO SRETNO VRIJEME Sjećate li se Sarajeva i Olimpijade iz 1984. godine? (VIDEO)

Osmog februara 1984. godine na sarajevskom stadionu Koševo otvorene su 14. po redu Zimske olimpijske igre. U sljedećih deset dana, glavni grad SRBiH postao je centar svijeta i temelj svim budućim zimskim olimpijadama, prenio je klix.ba

Bila je to prva zimska olimpijada u nekoj socijalističkoj zemlji i rezultat sedmogodišnjih priprema nakon što je Sarajevo u maju 1978. godine izabrano pored konkurentnih gradova Sappora u Japanu i švedskog Gothenburga. Glasanje se pokazalo uvjerljivim jer je grad na Miljacki dobio 36 glasova od mogućih 39

36 godina kasnije, pored nostalgije, 14. zimske olimpijske igre ostaju zapamćene po nekoliko vječnih dostignuća i zanimljivosti.

Legendarni Jure Franko postao je prvi Jugoslaven koji je osvojio medalju na zimskim olimpijskim igrama. Austrija je podbacila osvojivši svega jednu bronzu. Senegalac Lamine Guèye u Sarajevu je postao prvi crnac iz Afrike koji se takmičio u skijanju na zimskoj olimpijadi. Jayne Torvill i Christopher Dean iz Velike Britanije osvojili su maskimalan broj bodova u umjetničkom klizanju, ocjenu koja nije ponovljeno do danas.

Još jedna zanimljivost leži u ceremoniji zatvaranja koja se odigrala u zatvorenom prostoru, što se ponovilo samo jednom – 2010. godine u Vankuveru.

Olimpijski plamen zapalila je legendarna Sanda Dubravčić, a maskota je bio Vučko, kreacija Slovenca Jože Trobeca, koja je i 36 godina kasnije ostala simbol Sarajeva.

Advertisements

Na 14. ZOI je učestvovalo 1.272 takmičara iz do tada rekordnih 49 država svijeta. Podijeljeno je 39 zlatnih, 39 srebrenih i 39 bronzanih medalja. Najuspješnije zemlje bile su SSSR, SAD i Finska.

Tri i po decenije kasnije, mnoge olimpijske znamenitosti leže napuštene, što zbog zuba vremena i ratnih zbivanja 90ih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *