BIRODI predložio niz mera za uspostavljanje vladavine prave i izborni proces

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predložio je danas niz mera koje bi trebalo da očuvaju i uspostave vladavinu prava u Srbiji i poštovanje zakona i integritet institucija i profesija koje su uključene u izborni proces.

Izmedju ostalog, BIRODI je predložio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke (SNS) ili ostane na mestu predsednika SNS i bude jedan od kandidata za poslanika, odnosno budućeg premijera kako bi bili ispoštovani članovi Ustava Srbije, Zakona o predsedniku Republike i OEBS (OSCE) Dokumenta.

U saopštenju BIRODI piše da treba izmeniti i član 50 Zakona o sprečavanju korupcije na način da se izbaci stav koji glasi: “Odredba stava ovog člana ne odnosi se na javne funkcionere koji su izabrani neposredno od gradjana”, što bi bio način da se predsedniku Republike zabrani da koristi javne rersurse i javne dogadjaje za partijsku promociju tokom i van izborne kampanje.

Kada je reč o medijima, predloženo je da se na nivou javnih servisa i privatnih televizija sa nacionalnim pokrivanjem uspostaviti mehanizam novinarske samoevaluacije priloga koji su povezani sa temama ili su u rubrikama politika, društvo i ekonomija, kultura i sport emitovanih u centralnim informativnim emisijama i vestima.

“Model instrumenta za novinarsku evaluaciju priloga će izraditi Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa predstavnicima novinara članova udruženja u navedenim medijima. Monitorng primene i efekata primene će pratiti samoregulatorno profesionalno telo koje čine članovi NUNS-a i UNS-a, profesori katedri za novinarstvo i predstavnik Misiije OSCE u Srbiji iz medijskog odeljenja”, predložio je BIRODI.

Advertisements

BIRODI piše da treba pokrenuti postupak za smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog toga što se, kako se navodi, od donošenja novog Zakona o elektronskim medijima taj isti zakon krši od strane Saveta REM-a činjenicom da podzakonska akta Saveta REM-a nisu upodobljena važećem zakonu u zakonom predvidjenom roku.

Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *