Bivša zamenica ambasadora SAD: Koštunica glavni krivac za paljenje ambasade

Glavni krivac što se desio napad na američku ambasadu u Beogradu je bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica, izjavila je u razgovoru za Glas Amerike Dženifer Braš, bivša zamenica američkog ambasadora u Beogradu.

Nekadašnje zdanje američkog diplomatskog predstavništva u ulici Kneza Miloša u Beogradu zapaljeno je tokom protesta “Kosovo je Srbija” februara 2008, nekoliko dana pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Glas Amerike podseća da je u nasilju život izgubila jedna osoba, ali da je uslovna kazna ukinuta četvorici osuđenih počinilaca, dok su trojici, zbog nedostatka dokaza, potvrđene oslobađajuće presude.

“Nije bilo nikakve reakcije, što nas je zapanjilo. Kasnije sam od očevidaca saznala da je tadašnji premijer Vojislav Koštunica, tokom ovog napada, prisustvovao službi u hramu Svetog Save, gde je primio informaciju o napadu na američku ambasadu. Njegov odgovor je bio otprilike: ‘Nemojte reagovati’. Znači, Koštunica je dao naređenje policiji da ne preduzme ništa”, ističe Dženifer Braš za Glas Amerike.

Petorica nekadašnjih visokih policijskih funkcionera u oktobru bi trebalo da se pojave pred sudom, na pripremnom ročištu u postupku koji se protiv njih vodi zbog nesprečavanja napada na američku i nemačku ambasadu.

Dženifer Braš ocenjuje da činjenica da je ročište bilo zakazano u julu, ali je naposletku odloženo, ukazuje na nespremnost Vlade Srbije da reši slučaj, koji se već 11 godina odlaže.

“Počelo je sa administracijom premijera Koštunice, preko administracije Demokratske stranke Borisa Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Znači reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve mere u vezi sa ovim međunarodnim prekršajima”, ukazuje ona.

Bivša zamenica ambasadora istakla je da je zaštita stranih diplomatskih objekata i diplomatskog osoblja precizno predviđena Bečkom konvencijom, čija je Srbija potpisnica.

Advertisements

“Pored toga bezbednosno osoblje ambasade održavalo je vrlo dobre odnose sa srpskom policijom i srpskim specijalcima i svi mi smo bili veoma dobro trenirani kako da zaštitimo našu ambasadu. Nije oko toga bilo nikakve zabune. Među demonstrantima su bili raspoređeni pripradnici srpske policije u civilu. Policija je veoma dobro shvatala šta se dešavalo ispred američke i drugih napadnutih ambasada”, ističe Dženifer Braš.

Izvor: Nedeljnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *