Bivši operativac CIA uhapšen prema poternici Crne Gore

Bivši operativac američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džozef Asad (Joseph Assad) uhapšen je prije tri dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – u Abu Dabiju prema potjernici crnogorskih vlasti, objavila je u subotu crnogorska štampa.

Asada potražuju u Crnoj Gori zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je pripremala terorističke napade na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

“Uhapšen je u Abu Dabiju, a vjerovatno je tamo boravio jer ima firmu, koja pravi veliki novac”, pišu Vijesti pozivajući se na izvor iz pravosuđa.

Sagovornik Vijesti je rekao da je Asad često boravio u Emiratima, pa nije isključeno “da je tamo stigao nekoliko dana prije hapšenja”.

Pobjeda navodi da su Sjedinjene Američke Države nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

Takvu proceduru SAD praktikuje kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a kako je riječ o bivšem operativcu CIA-e sasvim je izvjesno da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dođe do ekstradicije, navodi Pobjeda.

Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu potjernicu za Asadom zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je oktobra 2016. planirala da nasilno preuzme vlast u Crnoj Gori.

Prethodno je bivši operativac CIA-e odbio da svjedoči pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD-a koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Specijalno tužilaštvo je nakon toga donijelo naredbu za sprovođenje istrage protiv Džozefa Asada.

Asad je zatražio od SAD-a da ne odbije zahtjev za izručenje i poručio da se radi o kampanji obmane protiv “lojalnog Amerikanca koji nije imao nikakvu ulogu u kriminalnim djelima ili puču u Crnoj Gori”.

On je naveo da je u Crnoj Gori boravio da bi lično bezbjednosno savjetovao zapadnog političkog konsultanta.

Advertisements

Asad je direktor bezbjednosne agencije Peregrine Consultants iz Abu Dabija, čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel (Michele), bivša agentica CIA-e.

Izvor: Radio Slobodna Evropa