Iran preti: “Tramp i Amerika će proći kao Sadam Husein!”

Američki predsednik Donald Tramp neće biti uspešan u sporu sa Iranom, isto kao i Irak tokom režima bivšeg predsednika Sadama Huseina, izjavio je danas iranski predsednik Hasan Rohani.

– Trampu će se desiti isto kao Iraku. Amerika će doživeti istu sudbinu kao Sadam Husein. Iran neće odustati od svojih odbrambenih naoružanja, uključujući projektile zbog kojih je Amerika besna – rekao je Rohani u govoru emitovanom na državnoj televiziji.

Rohani se obratio na početku godišnje parade u Teheranu i luci Bandar Abas, kojom se obeležava početak rata te zemlje sa Irakom koji je trajao od 1980. godine do 1988. godine.

Tenzije između Irana i Vašintona su povišene nakon što je Tramp u maju povukao SAD iz sporazuma postignutog 2015. godine između Teherana i svetskih sila, nakon čega je prošlog meseca uveo sankcije Islamskoj Republici.

Iran je u proteklih nekoliko sedmica sugerisao da bi kao odgovor na sankcije Amerike mogao da preduzme vojnu akciju u Persijskom zalivu kako bi sprečio izvoz nafte iz drugih država.

Zarif: Trampova administracija je pretnja po Bliski Istok

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif poručio je sinoć preko Tvitera da administracija američkog predsednika predstavlja pretnju po Bliski Istok i uopšte za globalnu zajednicu.

– Istina je da postoji stvarna pretnja po naš region i po međunarodni mir i bezbednost. Ta pretnja dolazi od osećaja Trampove administracije da su povlašćeni da destabilizuju svet, zajedno sa saučesnicima u našem regionu – poručio je Zarif.

On je istakao da SAD moraju da počnu da se “ponašaju kao normalna država”, prenosi Rojters.

Izvor: Blic