Borba otkriva: Edin Kolarević stoji iza firmi čiji su direktori pohapšeni zbog utaje poreza!

Firme čiji su direktori juče uhapšeni u akciji SDT-a povezane su sa Edinom Kolarevićem, sestrićem Mila Đukanovića, otkriva Borba.

Prema našim saznanjima, on je iz sjenke rukovodio pomenutim firmama čiji su direktori uhapšeni pod sumnjom da su dio kriminalne grupe koja se bavila utajom poreza.

Na pitanje naše portala da li Kolarević stoji iza ovih firmi, Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao:

“Ne znam ko je vlasnik tih pravnih lica niti me interesuje”.

Dodao je da je SDT došao do dokaza koji optužuju lica koja su uhapšena i da istraga nije završena.

Bojan Petričević, jedan od vlasnika firmi “A Cop” i “PS gradnja”, i Saša Jokić, vlasnik firme preduzeća “Viner Co”, organizatori su četrnaestočlane kriminalne grupe koja je oštetila državu za četiri miliona evra.

To je naglasio Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na današnjoj pres konferenciji Specijalnog tužilaštva u podgoričkom PR Centru, povodom akcije SDT-a i hapšenja osumnjičenih za krivična djela iz oblasti privrednog kriminala.

Istakao je da su sva pravna lica, koja su izdavala fiktivne fakture, to radila za njihovu korist.

Rukovodilac Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije Zoran Lazović je saopštio da je akcija “Klap”produkt saradnje SDT-a i Uprave policije.

“Operativni rad i višemjesečni izvještaji dali su rezultate, nastaviće se zajedničke, a rezultati će biti kvalitetniji i bolji”, dodao je on.

Odgovarajući na pitanje novinara da li jučerašnje privođenje, pa puštanje, četiri poreska inspektora, osumnjičena da su u ovom slučaju zloupotrijebili službeni položaj, znači da je završena istraga u Poreskoj upravi, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da “u Poreskoj istraga i dalje traje i da će trajati dok postoji osnovana sumnja da je neko počinio krivično djelo”.

“Svaki pojedinac za kojeg se pokaže da je počinio krivično djelo prema njemu će biti primijenjen Krivični zakon. Tužioci koriste sva moguća sredstva da dođu do informacija”, istakao je on.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je da je prikupljanje dokumentacije od Poreske uprave, banaka i pravnih lica, rezultiralo proširenjem istrage na nova lica i na već postojeća lica za nova krivična djela.

Naredba o proširenju istrage odnosi se na 14 fizičkih i na devet pravnih lica.

“Postoji osnovana sumnja da su ova fizička i pravna lica izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji, krivično djelo prevare u službi, prevare putem pomaganja, utaje poreza i doprinosa i krivično djelo pranje novca”, kazala je tužiteljka.

Kako je rekla, postoji osnovana sumnja da je ova kriminalna organizacija stvorena na teritoriji Crne Gore i da je djelovala u periodu od 2011. do kraja 2018. godine sa ciljem vršenja navedenih krivičnih djela, u koju je uključen veliki broj fizičkih i pravnih lica.

“Postoji osnovana sumnja da je ova kriminalna organizacija, osnovana u naprijed navedenom vremenu i da su u okviru kriminalne organizacije organizatori i članovi imali unaprijed određene uloge i zadatke i da je djelovala na dva načina, i to određena fizička lica koja su označeni kao organizatori kriminalne organizacije imali su plan da osnuju veliki broj pravnih lica čija ja primarna djelatnost izdavanje fiktivnih faktura za robu i usluge i koju ne bi pružili drugim pravnim licima, pa su nakon prethodnog dogovora sa odgovornim licima u pravnim licima – uplatiocima izrađivali fiktivne fakture na isnose koje su prethodno dogovorili, kao i na robu i usluge kojim se ta pravna lica pretežno bave. Nakon izrade tih faktura od strane fiktivnih firmi, iste su predavane uplatiocima radi knjiženja istih u svojim knjigovodstvima, nakon što bi prethodno izvršili uplatu po takvim fakturama, koja bi istog dana bila podignuta i vraćena uplatiocima na ruke uz zadržavanje provizije, čime su pravna lica – uplatioci vršili krivično djelo utaje poreza, a izrađivači faktura utaju poreza putem pomaganja”, rekla je Mitrović.

Sumnja se da je ova kriminalna organizacija u proširenom sastavu djelovala i na način što su pravna lica – osnovana u cilju izdavanja fiktivnih faktura sačinjavala i na desetine faktura u velikim novčanim iznosima od po nekoliko stotina hiljada eura i predavala ih pravnim licima koja se bave građevinskom kao pretežnom, a po kojima nije izvršeno plaćanje niti je isporučena roba i usluge i takve fakture su kao neplaćene knjižene u knjigovodstvima navodnih naručilaca po nalozima odgovornih lica u tim pravnim licima.

“Postoji osnovana sumnja da su odgovorna lica u pravnim licima naručiocima predavali zahtjeve Poreskoj upravi da im se povrati ulazni PDV po takvim neplaćenim fakturama, poreski inspektori su, u okviru voje uloge u kriminalnoj organizaciji vršili kontrolu radi ocjene da li su zahtjevi za povraćaj PDV-a osnovani, donosili zapisnike o izvršenoj inspekcijskoj kontroli iako su znali da fakture nisu plaćene i da roba nije isporučena, prihvali fakture kao validne, konstatovali da nema nepravilnosti, utvrđivali iznose koji se mogu vratiti kao PDV kredit i takve zapisnike ostavljali nadležnom organu Poreske uprave kako bi se donijelo rješenje o povraćaju na osnovu tih zapisnika, čime su izvršili krivično djelo prevara u službi”, kazala je Mitrović.

Sumnja se, kako je kazala, da su sredstva do kojih se došlo na osnovu usvojenog zahtjeva za povraćaj PDV-a na osnovu prethodno dostavljenih cesija i zahtjeve za preusmjeravanja PDV kredita na druga pravna lica, pa je po njihovim zahtjevima i donošeno rješenje da se jedan dio PDV kredita uplati na žiro račune pravnih lica kod različitih poslovnih banaka, a dio preusmjeri na rečune PDV-a i poreza na dobit drugih pravnih lica sa teritorije Crne Gore, iako ta pravna lica na koje je izvršeno preusmjeravanje sredstava nisu bili dužnici prema državi, odnosno nisu imali dug po osnovu PDV-a, čime je vršeno raslojavanje novčanih sredstava radi prikrivanja tragova i porijekla novca i kako bise u iznosu preusmjerenih sredstava omogućilo članovima kriminalne organizacije da preuzimaju robu, čime su izvršili krivično djelo pranje novca.

Advertisements

“Prema prikupljenim podacima u proširenoj istrazi, kriminalna organizacija je stekla imovinsku korist u iznosu od preko četiri miliona eura, a sve na štetu države. Ostvarena protivpravna imovinska korist dalje je korišćena za izgradnju nekretnina, kupovinu vozila, ličnu potrošnju članova kriminalne organizacije”, kazala je Mitrović.

Izvor: Borba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *