Brnabić i Tači u Minsku: Biće sporazuma o Kosovu

Brnabić i Tači u Minsku: Biće sporazuma o Kosovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić i politički lider Kosova Hašim Tači razgovarali su danas u Minsku, na marginama glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, javila je beloruska novinska agencija Belta.

Brnabić i Tači u Minsku: Biće sporazuma o Kosovu
Screenshot/ N1

Brnabić je, kako navodi Belta, izjavila da je bilo reči o napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

Izrazila je nadu da će biti moguće postići sporazum, kompromis koji će voditi ka većoj stabilnosti u regionu, prenela je beloruska novinska agencija.

Na najvišem nivou

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Minsku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Sergejom Rumasom i zahvalila Belorusiji na podršci u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Brnabić je naglasila da ima velika očekivanja od konferencije na kojoj se razgovora o važnim međunarodnim temama.

Brnabić i Tači u Minsku: Biće sporazuma o Kosovu
Foto: Reuters/Hazir Reka

TAČI: VREME JE SPORAZUM, ALI BEZ RAZMENE

Kosovo i Srbija nastoje da postignu konačni mirovni sporazum, ali još ništa nije dogovoreno, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija, posle njegovog susreta sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Minsku.

Postizanje sporazuma između Srbije i Kosova je teško, ali čak i u ovim okolnostima Tači vidi “svetlo na kraju tunela“, zato što su obe zemlje, kako kaže, svesne da ne mogu da nastave na isti način kao do sada, prensi KoSSev.

Tači smatra da je sada pravi trenutak za postizanja sporazuma.

“To mora biti konačni mirovni sporazum, koji podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa i pomirenje dve države i dva naroda. Sporazum koji je međunarodno pravno obavezujući i sveobuhvatan, što znači uzajamno priznavanje. Bez priznanja, ovaj ili bilo koji drugi sporazum neće imati značenje. Sporazum mora biti konačan, a ne privremen” izjavio je Tači.

On je naglasio da neće biti granica duž etničkih linija, niti razmene stanovništva između zemalja.

Tači je danas na svom Twitter nalogu poručio da “sveobuhvatni dogovor Kosova i Srbije” treba da omogući članstvo Kosova u UN , NATO i EU.

On je uz fotogafiju sastanka u beloruskoj prestonici Minsku s nemačkim diplomatom Volfgangom Išingerom, čelnikom Minhenske bezbednosne konferencije (MSC) napisao:

“Uvek je zadovoljstvo razgovarti s ambasadorom Išingerom – sada u Belorusiji za MSC Minsk. Slažemo se da je postoji potreba za sveobuhvatnim dogovorom između Kosova i Srbije, koji zatvara poglavlja sukoba na Balkanu i omogućuje članstvo Kosova u UN , NATO i EU”, napisao je Tači na društvenoj mreži.

Brnabić je na sastanku u Minsku učestvuje na poziv diplomate Volfganga Išingera, koji predsedava konferencijom, a koji je posvećen razmatraju aktuelna regionalna i globalna bezbednosna pitanja.

Advertisements

Kasnije tokom dana, predsednica Vlade srešće sa na odvojenim sastancima sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom te države, Sergejom Rumasom.

Izvor: MONDO/Agencije, Beta, Tanjug,