Da bi izbegli SAD carine Kinezi sele proizvodnju i u Srbiju

Da bi izbegli SAD carine Kinezi sele proizvodnju i u Srbiju

Dve najveće svetske ekonomije mesecima vode trgovinski rat pošto je američki predsednik ovog leta uveo 25-procentne carine na uvoz niza kineskih proizvoda.

Time je podstakao Peking da uzvrati istom merom.

Iako bi izbegli američke namete, kineski proizvođači široke lepeze proizvoda, od bicikala preko guma do plastike i tekstila, odlučili su preseliti pogone u inostranstvo, sudeći prema javno dostupnim podacima, navodi Hina, prenosi Seebiz.

Tako je proizvođači delova za bicikle Hl Corp, čije su akcije uvrštene u kotaciju berze u Šenženu, signalizirao ulagačima u avgustu da je pri selidbi proizvodnje u Vijetnam imao na umu upravo američke carine.

Kompanija će “smanjiti i izbeći” uticaj carina, objavila je uprava, napominjući da je američki predsednik u avgustu uveo carine na elektriičke bicikle te da su u planu i carine na bicikle i njihove delove.

Tramp je prošle nedelje upozorio da bi carine na kineski uvoz u dodatnoj vrednosti 200 milijardi dolara mogle biti uvedene “vrlo brzo”.

“Nove carine neizbežno će naterati kompanije da razmotre lance nabavke širom sveta budući da će preko noći postati 25 odsto manje konkurentne nego što su bile pre njihovog uvođenja”, konstatuje Kristofer Rodžers, stručnjak za lance snabdevanja u kompaniji za trgovinske podatke Panjiva.

Sve veći broj inostranih kompanija koje sele proizvodnju iz Kine, uključujući proizvođača igračaka Hasbro, proizvođača fotoaparata Olympus, te proizvođače cipela Deckers i Steve Madden, zabrinuo je Peking, a manje se priča o tome da su se za njihovim primerom povele i kineske kompanije.

Kao dobar primer mogao bi poslužiti proizvođač materijala za industriju Zhejiang Hailide New Material, koji značajan deo asortimana izvozi u SAD i u druge zemlje.

Na selidbu proizvodnje zbog carina odlučuju se i proizvođači odeće, kreveta i električnih motora, koji su kao nove lokacije izabrali, Mjanmar, Tajland odnosno Meksiko, pokazuju javno dostupni podaci kompanija.

Proizvođač guma Linglong Tyre odlučio je pak uložiti 994 miliona dolara u gradnju fabrike u Srbiji, najvećim delom zbog povoljnih kredita.

Advertisements

“Cela industrija guma suočava se s teškom situacijom zbog trgovinskih trzavica”, kazao je čelnik Linglonga ulagačima u prošlom mesecu, ukazujući na “neprekinuti niz” antidampinških sporova protiv Kine.

“Izgradnja fabrike u inostranstvu omogućuje rast kroz izbegavanje međunarodnih prepreka u trgovini”, dodaje.