Uragan Florens preti SAD, stiglo upozorenje: Sklonite se, odmah

Uragan Florens preti SAD, stiglo upozorenje: Sklonite se, odmah

Američki zvaničnici su poslali jasno i nedvosmisleno upozorenje svima koji se nalaze na putu snažnog uragana Florens, javlja CNN.

Upozorenje glasi – sklonite se s puta uraganu, odmah.

“Ukoliko ostanete, rizikujete svoj život. Ni ne pomišljajte da krenete kad počnu kiše i vetar”, rekao je guverner Severne Karoline Roj Kuper.

Skoro identičnu poruku poslao je i njegov kolega iz Južne Karoline: “Evakuišite se. Ako to ne uradite, bićete prepušteni sami sebi.”

Vlasti su zabranile saobraćaj preko mosta u smeru ostrva na kojem se nalazi grad Karolina Bič, a uveden je i 24-satni policijski čas. Zvaničnici su zabrinuti zbog činjenice da je od oko 6.300 stanovnika tog grada njih 1.000 odbilo da napusti svoje domove, što je zabrinjavajuće za grad koji se nalazi na manje od dva metra nadmorske visine.

Poplave će sigurno biti, a možda i tornada

“Naš sistem odbrane od poplava je solidan, ali ipak neće izdržati takvu navalu vode. Poplava je gotovo izvesna”, rekao je gradonačelnik Karolina Biča Džoi Benson.

Uragan Florens, jedna od najjačih oluja na istočnoj obali u poslednjih nekoliko decenija, trebalo bi danas s mora da udari na kopno u Severnoj Karolini. Očekuju se vetrovi brzine oko 180 km/h, ali i snažno nadiranje vode. Kao da uragan sam po sebi nije dovoljan, za današnji dan predviđa se i pojava tornada.

Američki nacionalni centar za uragane upozorio je da se, iako je snaga uragana pala kako se približio obali, očekuje značajno podizanje nivoa mora u obalnim delovima, ponegdje i do četiri metra.

Zvaničnici u Južnoj i Severnoj Karolini zatvaraju luke pred naletom uragana Florens koji se približava njihovim obalama.

U Severnoj Karolini su za komercijalni saobraćaj zatvorene luke Vilmington i Morhed, dok je u Južnoj Karolini zatvorena luka u Čarlstonu za prevoz kontejnera, prenosi AP.

U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp ponovio je da je zaštita života najviši prioritet i pozvao one koji žive na putu uragana da poslušaju naredbe za evakuaciju.

On je dodao da bi Florens mogao biti “jedan od najjačih uragana koji su ikada pogodili Istočnu obalu”.

Više od deset miliona stanovnika u tri američke države upozoreni su na opasnost od uragana Florens, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba.

Uragan “Florens” je oslabio i sada se klasifikuje kao uragan treće kategorija, saopštio je večeras Nacionalni centar za uragane SAD, ali se on i dalje smatra izuzetno opasnim.

Uragan se nalazi oko 750 kilometara od Mirtl plaže u Južnoj Karolini, a zabeleženi su vetrovi do 205 kilometara na čas, prenosi Rojters.

Iz Centra dodaju da i dalje postoji opasnost po živote ljudi zbog obilnih padavina i olujnih naleta.

U međuvremenu, elektroprivredna kompanija Djuk Enerdži saopštila je da bi zbog uragana bez struje moglo da ostane tri četvrtine od njihovih četiri miliona korisnika u Južnoj i Severnoj Karolini, prenosi AP.

Advertisements

Kompanija je takođe upozorila da bi prekid u snabdevanju strujom mogao da potraje nedeljama.

IZVOR: B92, TANJUG