Da sam Hrvat, pre bih slavio bitku na Sutjesci nego Oluju

Iako Hrvatska tvrdi da su pobedili moćnu JNA, ta vojska se povukla davno pre Oluje, a sva borbena tehnika je pred Oluju povučena iz Krajine, naglašava istoričar Predrag Marković.

Poruke koje je zvanična Hrvatska uputila na obeležavanju 24 godine od Oluje i verbalna preterivanja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović su folklor na koji smo godinama već navikli, a Hrvatska slavi jedan protivrečan događaj koji nijedna druga zemlja u Evropi ne slavi, ocenio je danas istoričar Predrag Marković.

Kako kaže, šta god bilo ko mislio o navodno veličanstvenoj hrvatskoj pobedi, Hrvatska slavi jedan događaj, koji bi, da nije tragičan za Srbe, bio komičan.

„Oni su pobedili slabu naoružanu, od svih ostavljenu malobrojnu vojsku krajiških Srba i kao najveću pobedu slave pobedu nad Goranom Hadžićem i Miletom Martićem.

Zaista je loš znak za jednu državu da su im mitski protivnici Hadžić i Martić”, kazao je Marković za Tanjug.

Prema njegovim rečima, iako Hrvatska tvrdi da su pobedili moćnu JNA, ta vojska se povukla davno pre Oluje, a sva borbena tehnika je pred Oluju povučena iz Krajine.

„Potpuno razoružan i bespomoćan narod pregažen je i to ne samo hrvatskom vojskom, već je i Amerika učestvovala u tome. Uz pomoć Amerike, oni su pobedili ostatak tog naroda u Krajini”, kaže Marković.

Čudno je, dodaje, da je taj događaj izabran kao datum velikog trijumfa i kaže da bi on u slučaju da je Hrvat, pre slavio bitku na Sutjesci u kojoj su Hrvati dali najveći broj poginulih.

Dodaje, da je međutim bitka na Sutjesci isuviše jugoslovenska i srpska, te da sadašnja politička garnitura u Hrvatskoj ne može da se veže za takvu borbu.

„Umesto toga, njima je borba niz masakara i paljevina tog strašnog avgusta 95. godine”, ističe istoričar i dodaje da nijedna druga zemlja u Evropi ne slavi takav praznik.

Kako kaže, u Severnoj Irskoj slave pobedu protestanata nad katolicima, ali neformalno i to grupe građana, dok se u Italiji obeležava 10. februar, kada su Hrvati i Austrijanci bacali Italijane u jame, ali diskretno.

„Nijedan od ova dva primera nije državni praznik”, kaže Marković i dodaje:

„Nijedna država u Evropi nema tako protivrečan događaj za slavlje, koji je toliki trn u oku susedima”.

Osvrćući se na poruke koje su se čule iz Hrvatske tokom proslave „Oluje”, navodi da je određenu zabrinutost izazvao preteći ton ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića koji je rekao da je Hrvatska spremna za novu Oluju ukoliko bude potrebe, ali on smatra da ni ta izjava nema težinu i ozbiljno značenje.

„Ostalo što smo čuli manje više je folklor na koji smo navikli, kao i na Kolindina verbalna preterivanja da je htela da uzme pušku i da se bori”, kaže Marković.

Neki to smatraju ispadima, a Marković kaže da se mogu uzeti i kao specifične poruke za određeno glasačko telo kojem se ona obraća.

Upitan na koji način Srbi kao nacionalna manjina mogu da se izbore za svoja prava u Hrvatskoj, Marković kaže da nažalost, nisu dobili predstavnika u Evropskom parlamentu, ali da bi EU mogla da uradi nešto po tom pitanju, kao i da bi Srbi mogli da se izbore za svoja prava kada bi se politika prema srpskoj manjini vratila makar na nivo Ive Josipovića.

Advertisements

„Nekoliko godina posle rata odnos prema srpskoj manjini je bio bolji nego 25 godina posle rata, što je paradoksalno”, ističe Marković.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *