Dačić: Ako Priština pokaže da želi kompromis, sporazum moguć pre kraja godine

Dačić: Ako Priština pokaže da želi kompromis, sporazum moguć pre kraja godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je zaključenje sporazuma Beograda i Prištine pre kraja godine moguće samo ako Priština pokaže da želi kompromis.

Dačić je za ruske Vesti kazao da je nemoguće rešiti problem Kosova bez sporazuma Beograda i Prištine, ali da Priština veruje da sporazum podrazumeva samo priznanje Kosova sa čim se Beograd apsolutno ne slaže.

“Apsolutno se ne slažemo s tim i nikada to nećemo učiniti. Ako žele kompromis, spremni smo za razgovor”, rekao je Dačić za ruski list, a prenosi RTS.

Upitan da li se razmatra scenario razmene teritorije, on je rekao da to jeste jedan od scenarija, ali da se “nije dogodilo, jer je Kosovo nametnulo takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, posle čega je Srbija zaustavila dijalog”.

“Kažu da će se dijalog nastaviti samo ako Srbija prizna njihovu nezavisnost. To se neće desiti. Sada čekamo da ukinu carine, onda možemo nastaviti pregovore”, rekao je Dačić.

Govoreći o odnosu sa Evropskom unijom on je rekao da Srbija pokušava da postane članica EU, ali da to ne znači da treba zaboraviti na tradicionalne odnose sa prijateljima kao što je Rusija.

“Moramo braniti naše nacionalne i državne interese, a Moskva nam u tome svakako pomaže. Pored toga, to nam pomaže da održimo teritorijalni integritet u kosovskom pitanju. Blago rečeno, bilo bi veoma pogrešno nametati sankcije nakon zapadnih zemalja”, rekao je Dačić.

On je u intervjuu najavio kraj pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, ističući da bi potpisivanje sporazuma trebalo da bude na jesenjem sastanku premijera zemalja članica EAEU.

Dačić: Ako Priština pokaže da želi kompromis, sporazum moguć pre kraja godine
Screenshot

“Spoljni uticaj na proteste u Srbiji, neće uspeti da destabilizuju zemlju”

Ivica Dačić kaže da na proteste opozicije u Srbiji postoji spoljni uticaj onih koji žele da političku situaciju u zemlji predstave kao nestabilnu, ali da u tome neće uspeti. Dačić je za ruske Vesti rekao da je veoma interesantno da se u zemljama u regionu, koje slede savete Zapada, nikada ne dešavaju protesti, a da tamo gde liderstvo štiti nacionalne interese, postoje nemiri.

“Verujem da je ovaj plan nemoguće sprovesti. Oni će propasti, jer stranka (SNS) Aleksandra Vučića i moja (SPS), kao i druge partije koje su deo naše koalicije, imaju apsolutnu većinu i podršku stanovništva. Oni zaista ne mogu destabilizovati situaciju. Oni imaju priliku samo da izazovu incidente i stvore izgled nestabilnosti”, rekao je Dačić.

On je naveo i da svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje, ali niko nema pravo da napadne zgradu nacionalne televizije i da misli da je moguće preuzeti vlast sa ulice, te da će Vučić podneti ostavku na taj način, preneo je RTS.

Advertisements

Dačić je kazao da se sve može rešiti samo redovnim izborima.

Dačić: Ako Priština pokaže da želi kompromis, sporazum moguć pre kraja godine

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *