Dačić: Poseta Olbrajtove i Hilari Klinton Prištini će pokazati Trampu ko koči kompromis

Dačić: Poseta Olbrajtove i Hilari Klinton Prištini će pokazati Trampu ko koči kompromis

Šef srpske diplomatije reagovao je, povodom poziva prištinskih vlasti Hilari Klinton i Medlin Olbrajt na obeležavanje 20. godšnjice ulaska NATO snaga na KiM,

Ivica Dačić je izjavio da “iskreno veruje da će ovaj potez perjanica bivše (američke) administracije, koja je i dalje u otvorenom klinču sa predsednikom (Donaldom) Trampom, njemu ukazati… ko sprečava kompromisno i obostrano prihvatljivo rešenje”.

Dačić: Poseta Olbrajtove i Hilari Klinton Prištini će pokazati Trampu ko koči kompromis
Screenshot

Dačić je to kazao za “Večernje novosti” koje podsećaju da je Klintonova bila rival aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD 2016, a da je Olbrajtova vodila Stejt department za vreme mandata nekadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona.

Kako su preneli prištinski mediji, domaćini stranim zvanicama biće tri bivša predsednika privremenih institucija na Kosovu – Fatmir Sejdiu, Bedžet Pacoli, Atifete Jahjaga, kao i aktuelni Hašim Tači.

Dačić je rekao da ga ne čudi to što bi Olbrajtova i Klintonova trebalo da budu gošće na najavljenom skupu.

“Prva, kao i suprug ove druge, predvodili su agresiju protiv naše zemlje koja je imala za cilj nasilno odvajanje KiM. Iskreno verujem da će ovaj potez perjanica bivše administracije, koja je i dalje u otvorenom klinču sa predsednikom Trampom, njemu ukazati da oni i ovim činom brane politiku svršenog čina koja nas, evo 20 godina od prestanka rata, sprečava da dođemo do kompromisnog i obostrano prihvatljivog rešenja”, naveo je šef srpske diplomatije.

Advertisements

“Novosti” podsećaju da su prištinske vlasti protekle dve decenije na različite načine zahvaljivale porodici Klinton, pa osim toga što je jedan butik u Prištini poneo ime po Hilari, njenom suprugu je 2009. podignut spomenik visok šest metara u centru grada. Pre toga je bulevar, na kome je spomenik otkriven, već bio nazvan po njemu.

Tanjug