Dačić: Srbija će da interveniše ako budu napadnuti Srbi na Severu! Upozorili smo KFOR i NATO

Dačić: Srbija će da interveniše ako budu napadnuti Srbi na Severu! Upozorili smo KFOR i NATO

Nema jedinstvenog apela međunarodne zajednice na Prištinu za ukidanje taksi na robu iz Srbije i zato one opstaju, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je rekao da SAD imaju interes da se takse ukinu, nastavi dijalog, jer žele za sebe politički plus.

– Neke zemlje EU ne žele to i stalno pričaju Ramušu Haradinaju da ne ukida takse. Oni hoće da se dijalog nastavi i kad svi sednu za pregovarački sto, onda da se ukinu takse – rekao je Dačić za TV Pink.

Podseća da Velika Britanija ne osuđuje poteze Prištine i da su pri stavu da nema promene granice. I Nemačka, dodaje, nije saglasna sa promenom granica, ali da ne podržava ono što Haradinaj radi.

Velika Britanija, po našem mišljenju, hrabri Haradinaja da ne ukine takse, ne sviđa im se ideja za kompromis i ne sviđa im se što nisu vodeći faktor. Ne razmišljaju da treba da se reši to pitanje. Predlažu rešenja koja podrazumevaju da treba da priznamo Kosovo u okviru postojeće granice i da sever Kosova ima široku autonomiju – rekao je Dačić.

Uvođenjem taksi i usvajanjem platforme Priština je, kako kaže, zaustavila dijalog, a stav Beograda je da može biti nastavljen samo kada se takse ukinu.

Otežavajuća okolnost je, smatra šef srpske diplomatije, što predstoje izbori u EU, ali i američki izbori, i može se desiti da se demokrate vrate na vlast u SAD, koje zastupaju stav da nema šta da se razgovara i da Srbija treba da prizna Kosovo.

Upitan da li je platformu pisala Priština ili su je dobili sa strane, Dačić je rekao da misli da je pisana u Prištini, ali da je umešano više faktora i da je svako po nešto dodavao.

– Nijedan dokument nije bio protiv dijaloga kao platforma. Time se poništava Briselski sporazm. U platformi je naveden spisak želja koji Srbija treba da ispuni. Ta platforma za nas nema nikakav značaj, niti ćemo nešto iz nje prihvatiti. To je pokazatelj koliko su protiv kompromisnog rešenja – naglasio je ministar.

Govoreći o akciji “čelični prsten”, Dačić je rekao da je Srbija upozorila KFOR i NATO da će Srbija da interveniše ako budu napadnuti Srbi na KiM.

– Srbija neće dozvoliti napad na Srbe na severu KiM. Naravno, neće dozvoliti napad na celom Kosovu, ali je sever njihova opsesija – naveo je on.

Dačić: Srbija će da interveniše ako budu napadnuti Srbi na Severu! Upozorili smo KFOR i NATO
Screenshot

Priština “ubila” dijalog

Srpski šef diplomatije rekao je da i da je Priština svojim delovanjem “ubila dijalog” s Beogradom, istakavši da osim što što su uvele takse na robu iz Srbije, prištinske vlasti nisu formirale Zajednicu srpskih opština (ZSO), kao i da su svojom platformom za dijalog sa Beogradom dodatno poništili i sam Briselski sporazum.

– Ta platforma za nas nema nikakav značaj, ali je ona pokazatelj da su protiv postizanja bilo kakvog rešenja – rekao je Dačić.

On je ukazao da “lebdi kao Damoklov mač” to da vlastima u Prištini “u eri pomućenog političkog razuma” može da padne na pamet da pokušaju da vojno osvoje one delove Kosova i Metohije nad kojima nemaju kontrolu, a to je severni deo KiM. Dačić je rekao da to uvodi u jedan vrtlog sa potpuno neizvesnim krajem i da predstavlja “veliku opasnost”.

– Mi smo svima redom govorili da su ovakvi potez Prištine dokaz da oni ne žele dijalog, već da žele da dobije ne samo celo Kosovo kao nezavisnu državu, već i da pripoje nekoliko opština jugu Srbije – rekao je Dačić.

On je podsjetio da su Albancima “s velikim oduševljenjem” slavili pobedu u opštini Tuzi u Crnoj Gori, ukazavši da to “znači da se u praksi ostvaruje koncept te takozvane velike Albanije”.

Dačić je istakao da je svima u interesu da Beograd i Priština postignu kompromis, ponovivši da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije. On je podsetio da je 13 država povuklo priznanje kosovske nezavisnosti i da će zvanični Beograd nastaviti s aktivnostima u tom smeru.

Izvor: Blic