Dačić: Srbija nema ama baš nikakve pretenzije prema Crnoj Gori!

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da omogućavanje dvojnog državljanstva Srbije i Crne Gore ne predstavlja opasnost, s obzirom na to, kako kaže, da Beograd prema Podgorici nema teritorijalne, ni političke pretenzije.

Povodom tenzija u Crnoj Gori Dačić je za TV Pink rekao da kad god su ovakve teme bile aktuelne, Crna Gora se delila na one koji su za dobre odnose sa Srbijom i „one druge”.

Dodaje da je siguran da ogroman broj građana Crne Gore želi dobre odnose sa našom zemljom, posebno imajući u vidu da Srbija nema teritorijalne ili političke pretenzije, niti su ikada postojali zahtevi koji su se ticali unutrašnjih odnosa u Crnoj Gori.

„Ipak, postoje neke teme koje su vlasti u Crnoj Gori uvek koristile kao dobre teme za navodnu odbranu Crne Gore od Srbije, kao što je Zakon o državljanstvu”, kaže Dačić.

On podseća da je pre 13 godina vodio razgovore o tom pitanju, i da Srbija svima daje pravo na dvojno državljanstvo, bez potrebe za otpustom iz matičnog državljanstva.

„Međutim, to Crna Gora nikad nije dozvoljavala… u njoj su ljudima oduzimali državljanstvo ako se dokaže da imaju i srpsko. Oni su računali da ti ljudi neće glasati za njih”, kazao je Dačić, prenosi Tanjug.

On je podsetio i da je bio optužen za „prebrojavanje krvnih zrnaca” kada je pre godinu-dve, kao šef diplomatije Srbije, govorio da treba primeniti neke mere reciprociteta prema državljanima Crne Gore.

Dačić je ocenio i da je suština koja trenutnim previranjima treba da se izbegne problem „opstanka” vlasti u Podgorici.

Advertisements

„Naš cilj je da uspostavljamo što bolje odnose i pomognemo jedni drugima”, poručio je Dačić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *