Dan “D” za izmene Ustava Makedonije

Dan “D” za izmene Ustava Makedonije

Skoplje — U makedonskom parlamentu za danas je odložena sednica o izmenama Ustava, obavezi koja proističe iz Prespanskog sporazuma sa Grčkom.

Odluka o odlaganju je doneta u sredu uveče posle govora premijera Zorana Zaeva na samom početku zasedanja.

Govoreći o ključnim ustavnim amandmanima koji su deo Prespanskog sporazuma, Zaev je rekao poslanicima da, potpisivanjem tog sporazuma, ta zemlja napokon okončava višedecenijski spor dogovorom kojim se priznaje makedonski nacionalni identitet i jezik.

“Ovo je istorijski i patriotski izbor. Možemo biti generacija koja je donela hrabru odluku”, rekao je makedonski premijer.

Sednica je odložena za danas, a očekuje se da će rasprava trajati do petka. Poslanici će raspravljati o 10 amandmana na nacrt ustavnih izmena, od kojih šest predlaže Alijansa za Albance, tri albanska opoziciona partija BESA, a jedan nezavisna poslanička grupa VMRO-DPMNE, prenosi MIA.

Prvi ustavni amandman vezan je za zamenu naziva “Republika Makedonija” formulacijom “Republika Severna Makedonija”, i reči “Makedonija” rečima “Severna Makedonija”, izuzev u Članu 36, koji ima istorijski aspekt i odnosi se na “posebna socijalna prava boraca iz Drugog svetskog rata i svih narodnooslobodilačkih ratova Makedonije”.

Drugi amandman predviđa zamenu formulacije “odluke ASNOM” u preambuli Ustava rečima “Proglašenje Prve Skupštine ASNOM” i dodavanje Ohridskog okvirnog sporazuma.

Treći amandman podrazumeva da “Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih zemalja”, a četvrti se odnosi na emigrante i predviđa da “Republika poštuje prava i interese svojih državljana koji borave u inostranstvu i jača njihove veze s maticom, ne mešajući se u suverena prava drugih zemalja i njihova domaća pitanja”.

Juče je iz albanske opozicione stranke BESA saopšteno da dogovora za obezbeđivanje dvotrećinske većine za ustavnu reviziju u makedonskom Sobranju još nema.

Kako prenosi TV Telma, pregovori su blokirani kod amandmana koji je podnela BESA, a kojim zahtevaju da se obriše formulacija “makedonsko državljanstvo” i da ostane samo državljanin Severne Makedonije.

Radne grupe iz makedonske vlade i BESA su, navodi se, u stalnom kontaktu, ali i dalje je neizvesno kakav će epilog imati početak plenarne sednice.

Iz nezavisne poslaničke grupe VMRO-DPMNE kažu da ukoliko bude bilo izmene u delu oko državljanstva, oni neće dati podršku ustavnim amandmanima jer, prema njima, upravo u tome vide dobit države u postizanju Sporazuma iz Prespe.

VMRO-DPMNE je najavio da neće učestvovati u debati i prisustvovati plenarnoj sednici. Ispred makedonskog Sobranja obratio se predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski koji je saopštio da oni neće dati legitimitet za promenu ustava i da je otpor jedina opcija koja im ostaje.

Iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza smatraju da VMRO-DPMNE neće blokirati put Makedonije u NATO i EU. Oni su optimisti da će 80 poslanika glasati za ustavnu reviziju.

Advertisements

Istovremeno, u redovima vladajuće albanske stranke DUI su ubeđeni da će finalna faza u ustavnim izmenama dobiti neophodnu većinu.

Izvor: B92