Danas je Dan sećanja na žrtve Holokausta

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata.

Ovaj dan posvećen je svim žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, ali pre svega grupi zatočenika logora Jasenovac koja je na današnji dan 1945. godine, krenula u proboj – od njih 1.075, preživelo je samo 127.

Zakonom o državnim praznicima u Srbiji, 22. april je ustanovljen kao Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu. Taj dan posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim ubijanjima tokom Drugog svetskog rata.

Danas je Dan sećanja na žrtve Holokausta
Screenshot

Sistem koncentracionih logora “Jasenovac” predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom). Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Advertisements

Autor: RTS

Izvor: 021

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *