Danas je Svetski dan životinja

Danas je Svetski dan životinja

Na Svetski dan životinja udruženja koja se staraju o njihovom opstanku upozoravaju na ugroženost velikog broja životinjskih vrsta i njihov loš položaj u različitim delovima sveta.

Danas je Svetski dan životinja
Pixabay

Svetski dan životinja proglašen je 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta.

Odlučeno je da taj dan tradicionalno bude obeležavan 4. oktobra, kada Katolička crkva slavi Svetog Franja Asiškog – zaštitnika životinja.

Od tada je Svetski dan životinja postao dan sećanja i odavanja počasti svim životinjama, a poseban naglasak stavljen je na ljude koji ih vole i poštuju.

Pod motom da je Svetski dan životinja posebna prilika za svakoga ko brine o životinjskim vrstama, zaštitnici životinja podržavaju bolji odnos čovečanstva prema životinjskom carstvu.

Cilj Svetskog dana životinja jeste da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, pružajući podršku pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama.

Foto: Pixabay

Više od 40.000 ugroženih vrsta

Na Zemlji postoji više od 40.000 ugroženih vrsta životinja. Prema podacima komiteta UN zaduženog za zaštitu životinja i prirode, svakoga dana nestane 100 životinjskih vrsta, a sve sa ciljem ostvarivanja profita.

Među najkritičnije vrste, kada je reč o opstanku, spadaju velike pande, tigrovi, morske kornjače, veliki primati, slonovi i nosorozi.

Zaštitnici životinja upozoravaju da i u najrazvijenijim zemljama sveta sa uređenim zakonodavstvom postoje “sramni izuzeci ugrožavanja životinja” i navode primere španske koride, kao i engleske tradicije lova sa psima, koja je zabranjena.

Kao negativni primjeri pominju se i kineske farme medveda gajenih za potrebe medicine, nehumano lovljenje radi izvoza mesa morskih kornjača u Indoneziji i Japanu i niz drugih ugrožavanja opstanka životinja.

Advertisements

Posebno se ukazuje na ugroženost tigrova, koji su već delimično istrebljeni.

Izvor: N1