Delegacija francuskog grada Bastija u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa gradonačelnikom francuskog grada Bastija, Pjerom Savelijem. Osim saradnika gradonačelnika Novog Sada, sastanku su prisustvovali predstavnici Francuskog instituta u Srbiji i ogranka tog instituta u Novom Sadu, kao i predstavnica projekta Bastija – Evropska prestonica kulture 2028. godine.

Gradonačelnik Vučević poželeo je delegaciji iz Francuske srdačnu dobrodošlicu i napomenuo da Novi Sad neguje izuzetno dobre odnose sa tri francuska grada sa kojima ima i potpisano Pismo o namerama o saradnji, te da su to Lengien le Ben, Sen le la Fore i grad Tavernji. Takođe, Miloš Vučević je govorio o značaju Francuskog instituta u Srbiji i dobroj saradnji sa njegovim ogrankom u Novom Sadu, kao i o nastojanjima Grada da toj organizaciji obezbedi dobre uslove za rad.

Zvaničnici su razgovarali o kulturnoj razmeni i potencijalima kulturnog turizma, a posebno su se osvrnuli na projekat Evropska prestonica kulture.

Advertisements

– Aktivnosti tog projekta su u punom jeku u Novom Sadu, kulturni život je izuzetno bogat i dinamičan, a zahvaljujući podršci koju smo dobili i od naše države, Grad menja svoj izgled i dobija jednu novu dimenziju istinskog centra kulture regiona. Uredili smo fasade istorijski značajnih zdanja koja krase naš grad, izgradili prvu koncertnu dvoranu, otvorili brojne stanice kulture, a od zapuštene stare industrijske zone pravimo Kreativni distrikt sa kakvim malo ko može da se podiči. Drago mi je da će i ogranak Francuskog instituta u Srbiji biti smešten upravo u tom fantastičnom prostoru – istakao je Vučević i izrazio dobru volju Grada da podeli svoja iskustva sa Bastijom koja želi da ponese tu najvažniju evropsku titulu u kulturi za 2028. godinu.

Gradonačelnik Pjer Saveli zahvalio se na srdačnoj dobrodošlici ističući da je prvi put u Srbiji, te da odavno ima želju da poseti Novi Sad. Takođe istakao je da se divi uspesima Novog Sada i da će ga ova poseta inspirisati da dobre prakse kulturne politike, ali i iz drugih vitalnih oblasti, primeni u svojoj sredini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *