Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović razgovarao s albanskim predsjednikom Ilirom Metom

LJUBLJANA/SKOPJE, 12. januar 2022  Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1prof. dr. Zijad Bećirović razgovarao je sa predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom o aktualnim događanjima u Albaniji, regionu i svijetu.
 
Foto IFIMES: Ilir Meta  (lijevo), Zijad Bećirović (desno)
Predsjednik Albanije Ilir Meta predstavio je aktualna dešavanja u Albaniji, važnost regionalne saradnje te poziciju Albanije u međunarodnim odnosima. Istakao je važnost početka pregovore Albanije i Sjeverne Makedonije sa EU i založio se da obje države istovremeno započnu pregovore o članstvu sa EU. Predsjednik Meta je posebno istakao, da je važno osigirati trajan mir i dugoročnu stabilnost, koja je ključna za prosperitet država pojedinačno i regiona.Direktor IFIMES-a Bećirović zahvalio se predsjedniku Meti na predstavljanju aktualne situacije u Albaniji te kako vidi poziciju Albanije u međunarodnim odnosima. Posebno je važno da se učine dodatni napori, da region Zapadnog Balkana ne zaostaje za modernim i razvijenim svijetom, a da bi se to postiglo potrebno je sprovesti brojne reforme. Međunarodni institut IFIMES će u narednom periodu povećati svoje aktivnosti u Albaniji kao znak podrške toj zemlji na njenom evropskom putu.

Na kraju razgovora direktor IFIMES-a Bećirović pozvao je predsjednika Metu, da uskoro na institutu održi predavanje o aktualnim dešavanjima u Albaniji i potrebi repozicioniranja Albanije u međunarodnim odnosima i mogućnostima organiziranja zajedničkih aktivnosti instituta u Albaniji što je predsjednik Meta sa zadovoljstvom prihvatio.

Ljubljana/Skopje, 12. januar 2022

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *