Đorđe Ivanov nije promenio naziv – od predsednik Republike Makedonije u  predsednik Republike Severne Makedonije.

Đorđe Ivanov nije promenio naziv – od predsednik Republike Makedonije u  predsednik Republike Severne Makedonije.

Ukazi i rešenja predsednika Đorđa Ivanova neće biti objavljivani u Službenom vesniki Republike Severne Makedonije (RSM), objavljeno je u petak u Skoplju, jer šef države nije promenio njen naziv shodno ustavniom promenama usvojenim u Sobranju prema odredbama bilateralnog sporazuma sa Grčkom potpisanog u Prespi. 

„Službeni vesnik“ više neće objavljivati ukaze i rešenja predsednika države Đorđa Ivanova, kako je saopšteno, budući da nije promenio naziv – od predsednik Republike Makedonije u  predsednik Republike Severne Makedonije.

Na osnovama ustavnih izmena, Vlada RSM, ministerstva, vladine agencije već su zavedene u Centralnom registru pod novim nazivima koje je državna administracija u Skoplju objavila u utorak.

Poslednji objavljeni ukazi Ivanova, koji je prema Ustavu i vrhovni komandat Armije, u Službenom vesniku prošle sedmice odnosili su se na odlikovanja, unapređenja i postavljenja vojnih predstavnika u inostranstvu.

Upravo ta postavljenja su pod lupom Državne antikorupcijske komisije jer su objavljena u periodu posle raspisivanja predsedničkih izbora u zemlji zakazani za 21. april.

Prema objavljenim ukazima, Ivanov je načelnika Generalštaba Armije Vaska Đurčinovskog unapredio u čin general-potpukovnika, svog ađutanta, brigadnog generala Mirčeta Đorgoskog postavio za vojnog predstavnika u sedištu NATO pakta u Briselu, a pukovnika Maria Jurišića za izlasnika odbrane u Parizu.

Ivanov je postavio i novog zamenika komandanta Združene operativne komande Armije – brigadnog generala Orceta Jordeva. Za novog načelnika štaba te komande naznačen je – Besnik Emini.

Sva ta unapređenja i imenovanja objavljena u Službenom vesniku, Ivanov je potpisao kao „predsednik Republike Makedonije“.

Iz Ministarstva odbrane u Skoplju, međutim, u petak je saopšteno da vicepremijerka i resorna ministarka Radmila Šećerinska neće potpisati rešenja o postavljenje vojnih atašea u Briselu i Parizu. Izvesno je, kako se očekuje, da će ta postavljenja ostati zamrznuta do izbora novog šefa države.

Ivanovu drugi mandat predsednika države ističe 12. maja.

Izvor: Novosti/ M.Stančić