Đorđe Višekruna pušten na slobodu

Đorđe Višekruna pušten na slobodu

Sud u Mađarskoj pustio je na slobodu bivšeg funkcionera SNS Đorđa Višekrunu, koji je, kako su javili mediji, bio uhapšen zbog pretnji državnom vrhu Srbije.

Dan pre hapšenja pojedini portali bili su preneli vest da je na Višekrunu pokušan atentat.

“Oslobođen je i na putu je za Holandiju”, kazali su agenciji Beta članovi porodice Đorđa Višekrune.

Kako je prekjuče rečeno u Višem sudu u Beogradu, Višekruna se tereti za krivično delo ugrožavanje sigurnosti i proganjanje.

Prethodno su Višekrunini roditelji došli da se vide s njim u Budimpešti, gde je on stigao iz Holandije u kojoj živi u poslednje vreme, zbog “straha od moguće represije u Srbiji”.

Pojedini portali preneli su da je na Višekrunu navodno u subotu pokušan atentat, tako što su mu dvojica prišla sa leđa i udarila ga, sa namerom da ga bace sa tvrđave u Budimu.

Višekruna je nakon toga navodno bio smešten u bolnicu u Budimpešti.

Višekruna je nekada bio funkcioner SNS-a, a 2013. optužio je pojedince iz svoje bivše stranke da stoje iza njegovog tadašnjeg privođenja i “lažnih optužbi” da je pretio smrću predsedniku te partije Aleksandru Vučiću.

Višekruna je tada novinarima ispričao da ga je policija privela i kazala mu da je osumnjičen da je preko društvene mreže Fejsbuk pretio smrću Aleksandru Vučiću.

Dodao je da mu je policija kazala da je na Fejsbuku napisao da “On (Vučić) neće sići sa vlasti bez metka”. Višekruna je demantovao da je to napisao.

Na njegovom profilu na Fejsbuku je, između ostalog, pisalo: “To neće sa vlasti bez metka…”.

“Dakle, nisam napisao ‘on’, već ‘to’. Samo sam konstatovao da neće sa vlasti bez metka, što je, naravno, metafora. Ja nisam pozivao na ubistvo”, naveo je tada Višekruna.

Višekruna je tada naveo da se sa Vučićem ranije družio i sastajao u kabinetu, dok je pisao “protiv kriminala bivšeg režima”.

“Ali danas je on vlast i očigledno ne toleriše da pišem o kriminalu aktuelne vlasti. Ovo najbolje odslikava u kakvoj hajdučiji od države živimo”, kazao je tada Višekruna.

Mediji su 2012. preneli da je Višekruna, u svojstvu funkcionera SNS-a, zapretio Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) da će snositi posledice ukoliko ne izađe iz gradske vlasti sa Demokratskom strankom u Novom Sadu.

“Ili ćete srušiti novosadsku vlast i napraviti drugačiju većinu zajedno sa SNS-om, ili ćete u samoj Vladi Srbije imati silne probleme”, naveo je Višekruna tada na Fejsbuku.

Advertisements

Nakon razlaza sa Vučićem i SNS-om, Višekruna je u Holandiji objavio knjigu “Vučić i ja”.

Đorđe Višekruna pušten na slobodu

Beta