Grčka će simbolično prva otvoriti vrata Severnoj Makedoniji u NATO

Grčka će simbolično prva otvoriti vrata Severnoj Makedoniji u NATO

Simbolično, Grčka će najverovatnije biti prva zemlja koja će ratifikovati protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO, jer to planira da uradi do 8. februara, objavio je briselski portal Euraktiv (euractiv.com) pozivajući se na upućeni izvor.

Grčki parlament izglasao sporazum po kome Makedonija postaje Severna Makedonija.
Foto: Facebook

Portparol NATO je juče rekao da će datum potpisivanja protokola o pristupanju Severne Makedonije kao 30. članice NATO biti određen “narednih dana”, pošto su Atina i Skoplje ratifikovali sporazum kojim je okončan višedecenijski spor dve zemlje.

To praktično znači da bi Severna Makedonija mogla postati članica NATO na samitu u julu pod uslovom da ostale članice ubrzaju proceduru ratifikacije. Proces ratifikacije obično traje godinu dana.

Prema izvorima Euraktiva, zvaničan tekst protokola o pristupanju je usvojen juče i 29 stalnih predstavnika pri NATO čekaju na odobrenje svojih zemalja da ga potpišu.

Kad bude potpisan, tekst će biti poslat na ratifikaciju u parlamente zemalja članica NATO.

Advertisements

“Grčka želi da ratifikuje protokol do 8. februara”, rekao je izvor Euraktiva i dodao da će Atina verovatno biti prva koja će otvoriti vrata NATO za Severnu Makeodniju.

Grčka će simbolično prva otvoriti vrata Severnoj Makedoniji u NATO

Beta