Dodik: Ako Kosovo uđe u UN i Republika Srpska će se pozvati na to pravo, isto će tražiti i Hrvati u BiH

Dodik: Ako Kosovo uđe u UN i Republika Srpska će se pozvati na to pravo, isto će tražiti i Hrvati u BiH

On je podsetio da se Republika Srpska, odmah nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, izjasnila odlukom Narodne skupštine da će, ukoliko Kosovo uđe u UN, i Srpska imati pravo da se odvoji od BiH

Ukoliko samoproglašeno Kosovo uđe u UN, i Republika Srpska će se pozvati na to pravo, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On smatra da ni Hrvati u BiH sigurno ne bi propustili tu priliku da se otcepe od BiH.

– Mislim da, ukoliko se konstelacija napravi takvom, ni Hrvati neće propustiti priliku da se i oni odvoje od BiH. Onda bi se postavilo pitanje ko bi tu ostao? – rekao je Dodik za RTS.

On je podsetio da se Republika Srpska, odmah nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, izjasnila odlukom Narodne skupštine da će, ukoliko Kosovo uđe u UN, i Srpska imati pravo da se odvoji od BiH.

– To piše u našoj rezoluciji od pre 10 godina – rekao je Dodik i dodao da je takav scenario – odvajanja od BiH političkom voljom naroda, zamisliv bez rata.

Kako je naveo, sada to ne žele Bošnjaci, ali će vremenom shvatiti da je i za njih najbolje da imaju teritoriju kojom perspektivno mogu da upravljaju i vrše vlast.

Prema njegovim rečima, Kosovo je svesrpsko pitanje.

Advertisements

– U državnom smislu to je pitanje Srbije, ali u smislu nacionalnog poimanja i doživljaja tog pitanja, to je svesrpsko pitanje – rekao je Dodik i istakao da nema Srbina koji nema stav o pitanju Kosova i Metohije.

Izvor: Telegraf.rs/ Tanjug