Dodik, Čović i Izetbegović razgovarali o formiranju vlasti

Lideri tri najjače stranke srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, održali su u Sarajevu sastanak u vezi sa formiranjem nove vlasti na nivou BiH, posle koga su saopštili da su se dogovorili da će nastaviti da razgovaraju o tom pitanju.

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je posle sastanka da “ne vidi razlog da se odlaže formiranje novog Saveta ministara BiH”. “Zaključci su da nastavimo dalje razgovarati i da tražimo način da se što pre uspostavi Savet ministara. Ne vidim razlog da se prolongira donošenje odluke da se imenuje mandatar”, kazao je Čović.

On je dodao da nije bilo reči o imenima budućih ministara u Savetu ministara BiH niti o podeli resora. “Kako ćemo pričati o imenima kad nemamo resore. Različite su želje, mislim da ćemo o resorima na narednom sastanku”, kazao je lider HDZ BiH.

Predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je njegova stranka nezaobilazan faktor u formiranju vlasti. “SNSD je, sa kapacitetom koji ima u Predstavničkom domu i Domu naroda BiH, nezaobilazan faktor. Nema posebnih problema da Srbin bude predsedavajući Saveta ministara BiH, kao ni u vezi sa imenom mandatara”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku nije postignut nikakav konkretan dogovor. “Ništa posebno nije dogovoreno, dogovorili smo se da se vidimo neki naredni dan. Mi smo ovde došli samo da vidimo da li je došlo vreme da sednemo i napravimo tu strukturu”, naveo je Dodik. On je dodao da “veruje da je sad došlo to vreme i da će se stvari ubrzavati”, navodeći da je današnji sastanak bio “neformalnog karaktera”. “Izetbegović još uvek ostaje kod svojih stavova, ja o tome neću govoriti, nek kaže on”, rekao je Dodik.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da će razgovori predstavnika ovih stranaka biti nastavljeni u narednim danima. On je naveo da za sada nema rezultata, ali da “dobra atmosfera pokazuje da bi moglo doći do dogovora u vezi sa Savetom ministara BiH”. “Govorili smo o prioritetima, odnosima i izgradnji zemlje, poziciji Hrvata, Bošnjaka u RS i Srba u Federaciji BiH. Sastanak sa drugim strankama biće u drugoj polovini sedmice, a Bosansko-hercegovački blok (SDP-DF-Naša stranka) se sam isključio”, rekao je Izetbegović.

Advertisements

Sastanak Dodika, Čovića i Izetbegovića je održan u Predsedništvu BiH.

Beta