Dodik: Da nije nepristojno, već sada bih proglasio pobedu

Dodik: Da nije nepristojno, već sada bih proglasio pobedu

Kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH Mlorad Dodik očekuje da koalicija okupljena oko njegove SNSD osvoji oko 70 odsto glasova, a samo ta stranka oko 40%.

Predizborna kampanja u BiH, hoće li Vučić "pomoći" Dodiku?
Screenshot/ N1

Dodik je za portal Sputnjik rekao da veruje u veliku pobedi i njegovu i aktuelne premijerke Željke Cvijanović, koja je kandidat za predsednika RS.

“Da nije nepristojno, već sada bih proglasio pobedu, ali sačekaćemo do večeras da to uradimo i formalno”, rekao je Dodik.

Dodik je to rekao za Sputnjik neposredno posle glasanja na glasačkom mestu Laktašima, kraj Banjaluke.

Kaže da je protekla izborna kampanja bila naporna jer je želeo da obiđe svako mesto i da ostvari direktan kontakt sa ljudima.

“Moja obaveza bila je da obiđem što je moguće više mesta. Za 28 dana imao sam 106 mitinga, dao trideset i nešto intervjua, radio svoj posao predsednika, imao desetine raznih sastanaka… Bilo je malo umora, ali, svakako, kada radite posao koji vam ide i koji daje dobar rezultat, postoji satisfakcija”, kazao je Dodik.

Predsednik Srpske i lider koalicije koja je okupljena oko njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata zadovoljan je, kako kaže, što i pored povišenog tona nekih izjava i pokušaja podrivanja, nije bilo posebnih ekscesa tokom kampanje i neposredno pred izbore.

“Postojali su razni aktivisti, razne grupe, koji su pokušali da utiču na izbore i da izazovu čak i nemire ili nasilje. Ali sve je prošlo bez toga, tako da mogu da ocenim da je kampanja bila u okviru zakona i da nije bilo nikakvih posebnih neočekivanih događaja”, ocenio je Dodik i dodao da od Opštih izbora u BiH očekuje ono što se dve godine ranije dogodilo na lokalnim izborima u Srpskoj, kada je koalicija koju predvodi pobedila u većini opština i gradova Srpske.

Očekuje, kaže, pobedu koja će negirati sve priče o Srpskoj kao podeljenom društvu,

Srpska, dodao je, nije podeljeno društvo, u njoj postoji dominantna većina koja ima podršku naroda.

“Očekujem da će moja koalicija dobiti oko 70 odsto glasova, što je dominantna većina i snaga. Za moju partiju očekujem oko 40 odsto i to je nešto što nam daje sigurnost da ćemo pobediti. Verujem u veliku pobedu, i moju i Željke Cvijanović. Da nije nepristojno, već sada bih proglasio pobjedu, ali sačekaćemo do večeras da to uradimo i formalno”, uveren je Dodik.

U poslednjih dvadeset godina Srpska je bila objekt nasilja visokih predstavnika u BiH, koji su kršili međunarodno pravo, Dejtonski sporazum i Ustav BiH, naglašava Dodik.

U BiH, prema njegovim rečima, vlada situacija u kojoj Ustav i realnost nisu u saglasju.

“To je nešto što mora da se promeni, a više od 200 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik trebalo bi da se preispitaju i to će biti moj posao kao srpskog člana Predsedništva”, rekao je Dodik.

Kako je naveo, on želi da Srpsku vrati na mesto koje joj pripada, uključujući i mesto dominantnog političkog subjekta u BiH.

“Ako toga ne bude, mi nemamo ni potrebe da budemo u BiH”, kazao je Dodik.

Advertisements

Izvor: B92