Zatvorena biračka mesta u BiH

Zatvorena biračka mesta u BiH

Biračka mesta u Bosni i Hercegovini zatvorena su u 19 časova.

U Bosni i Hercegovini održani su opšti izbori na kojima su građani BiH birali članove Predsedništva BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske (RS), poslanike i parlamentu BiH, parlamentima Federacije BiH (FBiH) i RS, kao i poslanike za parlamente u 10 kantona FBiH.

Pojedina biračka mesta u BiH, gde su se danas održavali opšti izbori, nisu otvorena tačno u 7 časova zbog identičnih razloga kao što je i do sada bilo uobičajeno na svim izborima koji su održani u BiH, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Stanje bezbednosti na glasačkim mestima, kao i na području cijele Republike Srpske je povoljno i bez većih narušavanja javnog reda i mira, a do sada su zabeležena dva incidenta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Na području opštine Čelinac tri redovna biračka mesta otvorena su sa zakašnjenjem, dok su ostala 24 otvorena na vreme, rekao je predsednik Opštinske izborne komisije Božidar Savičić.

Savičić je istakao da je otvaranje biračkih mesta kasnilo zbog nestanka električne energije.

U Banjaluci je na vreme otvoreno 260 biračkih mesta, a neznatnog kašnjenja bilo je na 10 biračkih mesta, rekla je Srni predsednik Gradske izborne komisije Banjaluke Nada Batinar i navela da je reč o kašnjenjima od sedam do 20 minuta.

Zatvorena biračka mesta u BiH
Foto: mojkontakt.com

Na području opštine Gradiška sedam redovnih biračkih mesta otvoreno je sa zakašnjenjem, dok je ostalih 86 otvoreno na vreme u 7.00 časova, rekla je predsednik Opštinske izborne komisije Gradiška Nada Živković., prenosi RTRS.

Ona je istakla da je do kašnjena u otvaranju biračkih mesta došlo zbog dodatnog brojanja glasačkih listića.

U Brčko distriktu na vreme su otvorena 122 biračka mesta, dok je na sedam došlo do kašnjenja, izjavila je predsednik Izborne komisije distrikta Andrea Mrkonjić.

Ona je rekla da su razlozi kašnjenja tehničke prirode, jer biračka mesta nisu tehnički bila pripremljena za otvaranje, a nakon toga došlo je i do kašnjenja i u prebrojavanju glasačkih listića.

Biračko mesto u Miljevini otvoreno je 8.00 časova, pa će glasanje trajati do 20.00 časova, potvrdio je Srni predsednik Opštinske izborne komisije Foča Branimir Radović. Ovo biračko mesto nije na vreme otvoreno zbog kašnjenja jednog člana biračkog odbora iz Sarajeva.

Do 15 sati izašlo je 37,21 odsto birača, što je za 0,6 odsto više nego na izborima pre četiri godine, rekao je predsednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

Petrić je novinarima u Sarajevu rekao da je do 15 časova u Republici Srpskoj na izbore zašlo 41,81 odsto birača, u Federaciji BiH 34 odsto, dok je u Brčko distriktu izlaznost 32,26 odsto.

Naredna konferencija za novinare CIKa zakazana je za 21 sat.

Do 15 sati u Banjaluci je, prema podacima sa 78 odsto birališta, izašlo 31,28 odsto glasača, prenosi RTRS.

U Bijeljini je do 15 sati glasalo 42.200 birača ili 39,71 odsto, u Bosanskom Grahovu 737 birača ili 28,57 posto, u Doboju više od 27.000 birača ili 45 posto.

U Drvaru je glasalo 2.734 birača ili 42,88 posto, Foči 8.370 birača ili 45,66 odsto, Glamoču 1.272 birača ili 32,72 odsto, Gradiški 20.602 birača ili 37,6 odsto.

U Mostaru je glasalo 34.028 birača ili 34 odsto, Mrkonjić Gradu 7.638 birača ili 43,36 odsto, Srebrenici (4.048 birača ili 37,87 odsto, Tomislavgradu 5.278 birača ili 26,5 odsto), Stolcu 5.380 birača ili 55,45 odsto, Zvorniku 20.300 birača ili 40,38 odsto.

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ objavila je da je do 14 sati zabeležila 240 kritičnih situacija, od kojih je rešeno 88.

Na glasačkim listićima nalazi se 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Raseljene osobe u BiH, njih 8.300, glasaju u opštinama u kojima su živeli do 1991. godine.

Od 77.000 paketa koji su poslati u inostranstvo vraćeno je 47.000 onih koji su glasali i 6.000 neuručene pošte, navodi Radio Slobodna Evropa.

„Najveća izlaznost je u manjim sredinama od kojih najveća u Kalinoviku – 31 posto“, rekao je predsednik CIK-a Branko Petrić, a prenosi portal klix.ba. Rečeno je kako je glasanje za građane BiH u pojedinim zemljama već završena zbog vremenskih razlika. Na primer, to se desilo u Australiji gdje je biralište bilo otvoreno u Ambasadi BiH.

Petrić je odbacio navode pojedinih medija kako su se u BiH dešavaju velike prevare glasača zbog kojih je samo održavanje legalnih izbora upitno. Takođe, odbačena je kao lažna informacija o aktiviranom suzavcu u Doboju. Svakako, Petrić je potvrdio da je registrovano nekoliko manjih incidenata i nepravilnosti.

U odnosu na opšte izbore u Bosni i Hercegovini 2010. i 2014. godine, na današnjim izborima evidentan je pad izlaznosti u poređenju sa presekom u 11 časova, podaci su Centralne izborne komisije BiH (CIK BIH).

U Bosni i Hercegovini ukupno je formirano 5.794 biračkih mesta i 314 mobilnih timova, saopštila je Centralna izborna komisija.  Pravo glasa ima  3.352.933 birača.

Od ukupno 128 konkurenata u izbornoj utakmici je 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata, a osim na redovnim biračkim mestima 314 mobilnih timova posetiće oko 10.000 starih, bolesnih i nepokretnih građana u njihovim domovima i ustanovama.

Predsednik Republike Srpske i kandidat vladajuće koalicije u tom entitetu za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik, glasao je danas u Laktašima, a građanima poručio da izaberu „kompaktnu vlast koja će funkcionisati u interesu RS“.

Kandidat Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) za člana Predsedništva Denis Bećirović glasao je danas na biračkom mestu u prostorijama Osnovne škole Sjenjak u Tuzli. On je izjavio da je veoma važno da što veći broj građana danas izađe na izbore.

„Veoma je važno da ljudi iskažu svoje mišljenje. Političari su govorili u periodu predizborne kampanje i u prethodne četiri godine, a danas trebaju da govore prije svega građani BiH. Veoma je važno da nakon današnjeg glasanja pobjede birači u BiH, a nikako brojači glasova“, poručio je Bećirović.

„Ne smijemo propustiti ovu priliku i zato poručujem – glasajte, ne odustajte. Glasajte hrabro, glasajte srcem, glasajte s povjerenjem. Sa vama je sve moguće“, rekao je Falatar okupljenim predstavnicima medija.

Pojedina biračka mesta nisu otvorena na vreme

Podsetimo, Centralna izborna komisija jutros je saopštila da pojedina biračka mesta u BiH nisu otvorena tačno u sedam sati, prenosi klix.ba.

„Razlozi su identični kao što je uobičajeno i do sada bilo na svim izborima koji su održani u BiH. Nisu na vreme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mesta, član nije došao zbog bolesti, a pozvan je drugi član. Takođe desio se KDZ policijski pregled BM u Tešnju, a neki članovi nisu imali ključ. Takođe, dolazilo je i do kašnjenja članova biračkih odbora, a u nekim objektima nije bilo struje. Takođe, došlo je do ponovnog prebrojavanja glasačkih listića na zahtev posmatrača, te je zabieženo prisustvo posmatrača iz istih subjekata u isto vrieme“, naveli su.

Kako su saopštili, zabileženo je kašnjenje u otvaranju biračkog mesta i to u periodu od 15 min-30 minuta u Velikoj Kladuši, četiri biračka mjesta, u Cazinu (7) Bihać (15), Bosanska Gradiška (8), Brčko (7). U Banjoj Luci došlo je do kašnjenja na oko 100 birački mjesta iz tehničkih razloga. Kašnjenje je bilo i u Prnjavoru, Bosanskom Brodu, Odžaku, Vukosavlju, općini Centar Sarajevo.

Od 3.352.933 osoba koji su na centralnom biračkom, redovnih birača je 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu oko 8.000, raseljenih koji glasaju lično oko 12.000, dok je za glasanje poštom registrovano oko 77.000 birača.

Sa pravom glasa u nekom od diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svetu je oko 1.000 birača, a mogu glsti u ambasadama BiH u Kanberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, kao i u generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) akreditovala je oko 6.500 posmatrača koji će pretititi izbore, među kojima je oko 1.500 stranih, a opštinske izborne komisije registrovale su oko 60.000 stranačkih posmatrača, navode mediji u BiH.

Prve izborne rezultate CIK BiH trebalo bi da zvanično da saopšti u nedelju oko ponoći. Procene su da će ovogodišnji opšti izbori koštati oko 4,3 miliona evra. Za kršenje izborne tišine, prema odredbama Izbornog zakona BiH, predviđene su kazne 1.000 do 10.000 konvertibilnih maraka (500 do 5.000 evra).

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ u BiH, koja danas na terenu ima oko 4.000 posmatrača na 70 posto biračkih mjesta, saopštila je presek satanja nakon otvaranja biračkih mesta i ukazala na „66 kritičnih sutuacija“.

Advertisements

Izvor: Danas