Dodik: Skloniti BIH sa puta samouništenja ili se povlačim

SARAJEVO – Ako zajedno s drugim kolegama u Predsedništvu, najduže za godinu, ne uspem da vratim Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, napuštam Predsedništvo, vraćam se u Banjaluku, pa neka sve propadne, izjavio je u intervjuu za Al Džaziru Balkans predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Ovo je naglasio i tokom posete Briselu, ali je zvaničnike Evropske unije zamolio da BiH, na putu za kandidatski status, ne postavljaju preteške uslove.

Nakon dobijanja kandidatskog statusa procesi u BiH mogli bismo se, u mnogim aspektima, okrenuti u pozitivnom smeru – u ovo je Dodik pokušao uveriti zvaničnike Evropske unije. Predajom odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije, rekao je Dodik, BiH je jedan korak bliže Briselu. Za neka od najvažnijih pitanja BiH će, kako mu je obećano, imati pomoć Unije.

Mnogo toga, poput formiranja Savjeta ministara, možemo i moramo uraditi sami. Saglasni su sa mnom da se mnogi naši problemi mogu i moraju rešavati odmah jer je mnogo godina izgubljeno u nepovrat. U Briselu, takođe, nemaju ništa protiv ako nam u rešavanju naših nagomilanih problema budu pomagali i drugi naši prijatelji. Dogovorili smo se da neka osetljiva pitanja kao što je članstvo u NATO odložimo za kasnije, rekao je on.

Najveću odgovornost, kaže Dodik, trebalo bi da snose oni koji nerealnim inicijativama, zahtevima o unitarnoj ili građanskoj BiH koče suštinske reforme. Za Dodika teritorijalna celovitost BiH nije sporna, ali mu je sporna njena nefunkcionalnost. Njegova politika je, kaže, politika realnosti.

Upitan kako BiH vidi danas, rekao je da je vidi kao karikaturu od države, a voleo bih da je vidim kao harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta u kojoj niko nikoga ne negira, niti iko ikome smeta da napreduje. Bosna kao država može da opstane samo ako bošnjački političari, moj kolega Željko Komšić, takozvana ljevica i inteligencija u Federaciji BiH postanu svesni da je Bosna i Hercegovina složena država i da kao takva nema nikakve izglede da u skoroj budućnosti postane građanska, rekao je on.

BiH nema vremena, ocenio je Dodik, i dodao da je spreman dati sve od sebe kako bi građani ostali u zemlji i kako bi se gradili važni infrastrukturni projekti, bez obzira na to ko finansijski stajao iza njih. Kaže da će pripremiti i potpisati papir o ukidanju rominga u mobilnoj telefoniji čime će usluge mobilne telefonije za građane u BiH i regiji biti i do 80 odsto jeftinije.

On je rekao da je spreman za svaki dogovor koji ide u korist Bosne i Hercegovine “koja nije ni Izetbegovićeva, ni Džaferovićeva ni Komšićeva očevina”.

Spreman sam za BiH s kredibilitetom ozbiljne države. Evo na primer, meni se i ovoga puta prigovara što sam u Brisel doleteo specijalnim avionom iz Banjaluke. A zašto se to radi, zašto se takva kampanja protiv mene vodi? Zato što mi u našem entitetu imamo službeni avion i helikopter, a oni u Federaciji BiH i na nivou države nemaju. Molim vas, kakvo je to predstavljanje države, pita Dodik.

Dodao je i da će zatražiti od svojih kolega u Predsedništvu da se iz budžeta BiH za sve reprezentativne ekipe BiH izdvoji najmanje 10 miliona KM.

Zajednički interes BiH, kaže, morao bi da bude dinamična ekonomija i visokog životni standarda građana, rekao je Dodik i naveo da se ti ciljevi ne mogu postići bez domaće sloge i stranih investicija, bez autoputeva, vlastite energije, gasovoda i učešća u svim regionalnim, evropskim i globalnim trendovima.

Izvor: Dnevnik