Dragan Lukač naneo štetu građanima RS za više od 600.000 KM!

Dragan Lukač naneo štetu građanima RS za više od 600.000 KM!

ČUVAR REDA U RS: Lukač nezakonito probio budžet za više od 600.000 KM!

Piše: Žana Gauk

„Svi koji misle da mogu nešto da rješavaju ulicom u velikoj su zabludi i samo se zanose. To ne treba ni da pomisle, a ne da pokušaju jer postoje zakoni koji se moraju poštovati i niko ne može sebi uzeti za pravo da ugrožava nečiji život, imovinu, institucije…”, zaprijetio je prije pet dana ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ali je početkom septembra i sam prekršio zakon, onaj o javnim nabavkama BiH. Šteta koju je nanio građanima RS, koje upozorava na zakon i red, košta više od 600.000 KM.

Za potrebe MUP-a Lukač je kupio 20 službenih automobila i 15 kombija. Žurilo mu se pa je zatražio hitnu isporuku, a iz budžeta namijenio 1,65 miliona KM. Međutim, propustio je da prethodno, a u skladu sa zakonima čija su mu slova sveta, to prikaže i kroz izmjene godišnjeg plana javnih nabavki, u kojem i sada stoji da će za ovu stavku izdvojiti 900.000 KM (milion i 53.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost).

Dragan Lukač naneo štetu građanima RS za više od 600.000 KM!
Dragan Lukač naneo štetu građanima RS za više od 600.000 KM! Foto: Screenshot

Još 5. februara MUP je na svojoj zvaničnoj stranici objavio ovaj dokument, a jedina izmjena s kraja maja odnosila se na kupovinu peleta, lož ulja, papira, usluge štampanja i kopiranja te za nabavku gasnog hromatografa za hemijsku analizu. Vozila su, očito, bila ministrova tajna.

Automobile će sada za 774.000 KM isporučiti banjalučki „Autokomerc V.S.“, koji nije mogao da se uklopi u tenderom propisanu vrijednost, a koja je bila niža za 14.500 KM. Za isporuku kombija zadužen je banjalučki „Auto Servis NV“ Banjaluka i to po cijeni od 875.250 KM. Uz ovo trebalo bi svakako naglasiti i da je upravo MUP prije samo dva mjeseca kupio četiri polovna automobila za šta je isplatio 117.000 KM. (Capital.ba)

Ministar Lukač, iako nije propustio priliku za zaprijeti svima koji su nezadovoljni životom u RS, ali i niko drugi od nadležnih iz MUP-a tom istom narodu nije objasnio zbog čega je budžet, u ovom slučaju, probijen za više od 600.000 KM. Napomenuo je, međutim, da je ova godina specifična po mnogo čemu, a posebno po tome što je izborna.

“Republici Srpskoj i njenim građanima potrebno da pokažu demokratski kapacitet i da biračima bude omogućeno da glasaju za one koje žele, za koje smatraju da će im donijeti bolju budućnost. Neće biti dozvoljena ulica niti preuzimanje ili rušenje vlasti na ulici. Izbori su vrhunac demokratije na kojima će građani da kažu svoje i da izaberu one koji će da ih predstavljaju”, pozvao se na definiciju demokratije.

Planirano 14 miliona

MUP RS planirao je u januaru da ove godine za javne nabavke potroši 13,9 miliona KM. Samo Centar za obuku specijalne policije u Zalužanima progutaće oko 770.000 KM.

Za ministra Lukača u decembru prošle godine bila je atrakcija najavljena nabavka konja za potrebe MUP-a, a oprema i objekat za smještaj životinja građane RS ove godine trebalo bi da košta oko pola miliona KM.

„Desetak konja koristiće pripadnici Specijalne jedinice policije u Banjaluci. Biće to kod nas atrakcija, a takvu praksu imate, recimo, u Vašingtonu, gdje policajce na konjima možete vidjeti oko Bijele kuće“, naveo je tada.

Nakon naoružanja, stižu helikopteri Odavno je poznato da se MUP dobrano naoružava, a predsjednik RS Milorad Dodik, predstavljajući nedavno novi helikopter koji je koštao 9,3 miliona KM, najavio je da će RS nabaviti još tri, jer je to “neophodno u segmentima vezanim i za elementarne nepogode, potrebe policije i specijalnih jedinica”.

“Važno je da se što prije i sa dovoljno efikasnim prevoznim sredstvima, poput helikoptera, stigne na vrijeme na urgentna mjesta. Srpska će do kraja godine isplanirati i pokušati da uđe u proceduru nabavke dovoljnog broja helikoptera za potrebe specijalnih jedinica policije”, poručio je Dodik i podvukao da je ovo važno kako bi se “pravovremeno intervenisalo na svakom mjestu”.

Izvor: Žurnal.info